Home

Achtergrond

'Regen doodt larven malariamug'

Regenval is dodelijk voor veel larven van de malariamug. Dat concluderen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en het Kenya Medical Research Institute na gezamenlijk onderzoek.

Tot nu toe werd aangenomen dat malariamuggen goed gedijen bij veel regen. Uit het onderzoek blijkt dat regenval de overlevingskansen van muggenlarven flink verkleint. Tijdens een regenachtige nacht sterft gemiddeld 23 procent van de jongste larven van de malariamug en legt 9 procent van de oudere larven het loodje. De sterftecijfers tijdens een droge nacht zijn aanzienlijk lager. De wetenschappers deden hun onderzoek in Afrika.

De klimaatverandering heeft gevolgen voor de mug, die malaria overbrengt op mensen. Meer regen zal leiden tot meer en langer bestaande broedplaatsen, zoals poeltjes. Tegelijk zullen de malariamuggenlarven te kampen krijgen met grotere sterfte. Daardoor zal de volwassen populatie malariamuggen kleiner zijn, aldus de onderzoekers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.