Home

Achtergrond

Reddingswerkers Bangladesh voor kolossale taak

Hulpverleners in het vorige week door een zware cycloon getroffen Bangladesh pogen overlevenden te bereiken voor honger of ziekte hen velt.

Het dodental staat officieel op ruim drieduizend maar het Rode Kruis schatte vandaag dat er meer dan 10.000 mensen moeten zijn omgekomen.

Tienduizenden worden vermist of zijn gewond geraakt, meldden plaatselijke media. Talrijke overlevenden zitten zonder drinkwater of eten op geïsoleerd geraakte plaatsen zoals eilanden.

Het Bengaalse internetmedium The New Nation berichtte dat miljoenen mensen dakloos en hongerig zijn in twaalf districten langs de lage kusten van het zeer dichtbevolkte land. Bangladesh telt circa 150 miljoen inwoners. Naar schatting 17 miljoen mensen zijn door de cycloon getroffen volgens The New Nation.

Een functionaris van de Bengaalse Rode Halve Maan/het Rode Kruis zei dat zeker 900.000 families zwaar zijn getroffen. Het zou om zeker zeven miljoen mensen gaan. Hulpverleners, onder wie veel militairen, pogen met boten en helikopters geïsoleerd geraakte overlevenden te voorzien van drinkwater, voedsel en medicijnen.

Langs de kust zijn dorpen en rijstvelden weggevaagd door de stormen en vijf tot zes meter hoge golven. Volgens ooggetuigen maakten e vloedgolven de meeste slachtoffers.

De mobiele telefoons werken sinds zondagavond weer in vrijwel heel het land, maar het gewone telefoonnet en de elektriciteit laten het op veel plaatsen nog afweten. Talrijke omgewaaide bomen versperren wegen. Dat belemmert snelle hulpverlening. Met zagen, tractors en olifanten wordt gepoogd de wegen weer vrij te maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.