Home

Achtergrond 9 reacties

Recordinkomen voor boeren VS

De hoge graanprijzen hebben goed nieuws opgeleverd voor de Amerikaanse boeren.

Volgens de jongste schatting van het ministerie van landbouw in Washington zal het totale inkomen van alle boeren in de VS een nieuw record vestigen.

Het ministerie voorspelt een inkomen van in totaal 59,4 miljard euro (87,5 miljard dollar), dat is 48 procent meer dan in 2006 en 1,1 miljard euro (1,6 miljard dollar) hoger dan het oude record uit 2004.

De waarde van gewassen en vee zal ook nieuwe records vestigen, met respectievelijk 100,7 miljard euro (148,5 miljard dollar) en 85 miljard euro (140 miljard dollar).

Het stijgende gebruik van mais en sojabonen voor biobrandstoffen heeft geleid tot hogere prijzen en daardoor tot de hogere inkomsten. De lage dollar heeft daarnaast de export van Amerikaanse landbouwproducten bevorderd.

Het gemiddelde inkomen van boerenfamilies – uit zowel de boerderij als werk buiten het bedrijf – zal naar verwachting met 7,7 procent stijgen dit jaar, naar 56.731 euro (83,622 dollar). Gemiddeld komt ongeveer 13 procent van het inkomen van een boerenbedrijf uit de boerderij, de rest komt van werk buiten. Alleen de grootste bedrijven , met een jaaromzet van 169.606 euro (250.000 dollar), krijgen meer uit de boerderij dan van werk daarbuiten. Maar dat is maar 8 procent van alle boerderijen in de VS.

De opbrengst van het echte boerenwerk zal in 2007 echter sneller stijgen dan de inkomsten uit werk verricht buiten het bedrijf, zo verwacht het ministerie. Het inkomen van de boerderij zal met 30 procent stijgen, van werk buitenshuis met 5 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kuiper

  Volgens mij hoort de landbouw elk jaar weer een "record-inkomen" te hebben, aangezien ze ook elk jaar weer "record-kosten" hebben. Er is ook nog eens inflatie. Onder record-inkomen bedoelen ze immers dat het inkomen t.o.v. het vorige jaar is gestegen. Het zou niet best wezen als dat zo zou zijn. Bovendien hebben de Amerikaanse boeren de laatste jaren veel slechte cijfers gehad en ligt nu de wintertarwe er slecht bij.

 • no-profile-image

  van Riel

  Geachte akkerbouwer,
  Deze op gemiddelde cijfers berekende omzet zit niet ver naast de waarheid. Stel een bedrijf van 2000 ha oogst gem. 5 ton graan in de midwest zonder irrigatie niet slecht, heeft een omzet van 5 ha X $ 170 ton / ha = $ 750 / ha gerekend over de 2000 ha betekent dit
  $ 750 X 2000 = $150.000
  Waar is nu uw ongeloofwaarddigheid? Prijs per ton mag nu iets meer zijn de laatste week dan nog is het gegeven acceptabel.
  Trek dvan dir getal alle toegerekende kosten af dan is ervoor arbeid weinig over.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Wat is dit voor een vreemde cijferbrij. Vergelijk dat eens met Nederlandse begrippen. Ons kleine Nederland exporteert alleen al voor 25 miljard euro .En dan is in het grote Amerka de totale waarde van gewassen en vee niet meer dan ruim 100 miljard euro? En hebben de grootste bedrijven in Amerika een jaaromzet van 169.606 euro?
  In Nederland halen de kleine tot middelgrote landbouwbedrijven dat met gemak. De cijferbrij komt mij ongeloofwaardig over.

 • no-profile-image

  a nonymus

  leuk, dat er in de amerikaanse boerderij eens wat verdiend wordt. gelukkig overheersen hier de westenwinden en waait er misschien iets de oceaan over. zouden we goed kunnen gebruiken. en o ja die recordinkomens, dat geldt toch ook voor schoolmeesters, advocaten, metselaars, directeuren van semi-overheid, echte overheid, goede doelen enzomeer, dus niks mis mee. rare cyfrlettrcomby, maakt het wel intressant, is het ook nog ergens goed voor?

 • no-profile-image

  Paul

  Hoe kan het dat van een boerderij , slechts 13 procent van het inkomen uit die boerderij komt ? En dat voor alle Amerikaanse boerderijen ??

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Nou, als ze bij het Amerikaanse ministerie van landbouw op de zelfde manier hun berekeningen hebben gemaakt, zoals van Riel het op deze weblog heeft gedaan. Dan vrees ik voor de Amerikaanse landbouweconomie het ergste.

 • no-profile-image

  boertje

  He van Riel, ben je al wakker?
  5 x $ 170 ton/ha = $ 850/ha enne.....
  $ 750 x 2000 = $ 1.500.000
  Ga eest maar leren rekenen en dan pas klachen!!

 • no-profile-image

  Arend

  Tussen de regels gelezen staat er dus dat USA boeren wel recht op steun van de regering hebben en krijgen maar dat zogenaamde recordinkomen moet dat gegeven wat versluieren.Snappie?

 • no-profile-image

  Kuiper

  Het zou het niet best wezen als ze een jaartje geen "record-inkomen" hadden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.