Home

Achtergrond 6 reacties

Rechtszaak over drukjacht wilde zwijnen

Het kort geding over de drukjacht op wilde zwijnen dient vermoedelijk vrijdag in Amsterdam.

Dat heeft de Faunabescherming vandaag gemeld. Faunabescherming noemt de drukjacht inhumaan en illegaal. De milieubeweging wil met het kort geding de drukjacht op wilde zwijnen op de Veluwe voorkomen. De organisatie wil dat de verleende ontheffingen aan de Wildbeheereenheid Veluwe (WBE) en de Jagermeester van de koningin worden geschorst.

Minister Gerda Verburg (LNV) gaf twee weken geleden toestemming voor de drukjacht, waarbij zwijnen richting een jager worden gedreven. Deze jachtvorm is volgens jagers nodig omdat er te veel wilde zwijnen op de Veluwe rondlopen. De beesten richten vernielingen aan en brengen het verkeer in gevaar.

Volgens Faunabescherming is er genoeg ruimte voor de dieren en kunnen wildroosters en hekken problemen en gevaarlijke situaties voorkomen. De Wildbeheereenheid Veluwe treft intussen voorbereidingen voor de drukjacht. Volgens woordvoerder Gerrit Jan Spek zal er eerst op kleine schaal gejaagd worden. De verwachting is dat grootschalige drukjacht pas in de eerste weken van december plaatsvindt. "Het vergt veel voorbereiding'', aldus Spek.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  beastly

  hoe laf en ziek van geest moet je zijn om in paniek rennende dieren, opgejaagd door drijvers, af te schieten. halftamme dieren, levend in een omsloten gebied, het hele jaar bijgevoerd. dan moeten we zeker de jagers nog bedanken ook?

 • no-profile-image

  José

  Moeten zeker eerst weer doden vallen bij de ongelukken met zwijnen.
  je zal het maar zijn of een familielid.

 • no-profile-image

  Knor

  Hoe laf en ziek van geest moet je zijn om zulke onzin verhalen te vertellen. Even over dat bijvoeren, Er wordt inderdaad gevoerd, maar alleen op plekken waar hoogzitters zitten om zo de zwijnen te lokken. Dit is een legaal middel om op deze manier de populatie op pijl te houden. Dat door dat bijvoeren zoveel zwijnen zijn is een grove leugen. Er wordt immers niet veel bijgevoerd. Dat er zoveel zwijnen zijn komt omdat ze geen natuurlijke vijand hebben hier en omdat er zeeer veel natuurlijk voedsel is door de zachte winters. Kortom het is diep triest dat jagers hiervan de schuld krijgen. beastly, ga jij maar lekker in de Efteling spelen en bemoei je niet met dingen waarvan jij geen verstand hebt, leugenaar. En voor de jagers die binnenkort gaan jagen, alvast bedank dat jullie de veiligheid weer veilig stellen en succes ! (en vergeet de jagermaster niet)

 • no-profile-image

  vlakbij

  Hoe je het went of keert, de plaatselijke jachthouders hebben gefaald, die hadden het samen met de bevoegde instanties noooooiit zover moeten laten komen.
  Je maakt mij niet wijs dat het door alle eikels komt. Trouwens de Efteling is een prachtig familiepark voor het hele gezin. Wat mij betreft bent U van harte welkom. Voor zover ik weet lopen er geen (dierlijke)zwijnen.

 • no-profile-image

  Dorien

  De Faunabescherming moet de oogkleppen eens afdoen. Als zij hun naam eer aan willen doen is het nu nootzaak tot ingrijpen zodat de dieren op de veluwe de ruimte krijgen die zij nodig hebben. Nu niets ondernemen betekend dat het probleem alleen maar groter wordt. Deze dieren zullen elk jaar jongen blijven krijgen. Het is dus nu noodzakelijk om de drukjacht door te laten gaan en er daarna voor te zorgen dat het niet meer uit de hand loopt. Zoals Faunabeheer nu heeft gedaan. Het is niet de schuld van de jagers dat er nu teveel zwijnen op de Veluwe rondlopen. Jagers zijn er om de wildstand op pijl te houden zodat mensen in de natuur niet door dieren worden aangevallen en kunnen genieten van hun wandeling in de natuur.

 • no-profile-image

  Joop

  Als de postcode loterij stopt met subsidiëren van faunabescherming en aanverwante misdadige organisaties én als werkschuw tuig geen uitkering meer krijgt dan houdt deze flauwekul vanzelf wel op.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.