Home

Achtergrond 16 reacties

Rechtbank schorst besluit drukjacht

De rechtbank in Amsterdam heeft vanmiddag besloten dat jagers op de Veluwe nog geen gebruik mogen maken van de eenmalige vergunning om wilde zwijnen af te schieten door middel van drukjacht.

De rechtbank heeft dat besluit genomen, nadat de provincie Gelderland als vergunningverlener woensdag onverwacht had laten weten niet te willen wachten op de uitkomst van een rechtszaak die vrijdag dient. Deze zaak is aangespannen door de Faunabescherming, die faliekant tegen drukjacht is. Volgens advocaat Peter Nicolaï van de Faunabescherming is een schorsing voorafgaand aan een geding "vrij uniek".

Minister Gerda Verburg van LNV besloot begin deze maand ondanks tegenstand van de Tweede Kamer eenmalig de drukjacht toe te staan, om de zwijnenexplosie op de Veluwe voorgoed te kunnen beteugelen. De Faunabescherming diende onmiddellijk een verzoek tot schorsing van dat besluit in bij de rechtbank.

Omdat de zaak draait om het al dan niet afschieten van duizenden wilde zwijnen, is aan de provincie Gelderland en de Jagermeester van de koningin, die beiden een vergunning kregen, gevraagd te wachten op de beslissing in die zaak. "Het heeft niet veel zin als de rechter een oordeel velt over drukjacht, terwijl ondertussen de dieren al op die manier zijn gedood", legt Nicolaï uit.

De Jagermeester heeft volgens de advocaat laten weten dat hij de vergunning niet zal gebruiken. Gelderland zegde dinsdag toe te zullen wachten, maar trok dat besluit vandaag met onmiddellijke ingang weer in. De reden daarvoor is onbekend. Nicolaï noemt de handelwijze van de overheid niet fatsoenlijk.

De rechtbank had, zo blijkt uit het besluit, daardoor onvoldoende zekerheid dat de drukjacht tot aan de zitting niet op de Veluwe zou worden toegepast. Daarom heeft de rechtbank deze bijzondere ordemaatregel genomen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Knor

  Pfff stoere praat zeg! Mag dat wel van je moeder, bambi ? Ben het helemaal met je eens Hendrie.

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Ouwe wesselink, simpele ziel, onnozele hals , wees blij dat jij mijn pad niet kruist!

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Boerenzetbaasje Verburg krijgt tik over de neus.
  Zij was al een kneus, maar nu is zij het heus.
  Hulde verdedigers van een natuurlijk milieu.
  Nu de sociëtylustmoordenaars alle overlast laten betalen.
  De varkensfokkers van safaripark de Veluwe zijn de dirigenten van het uitdijende aantal halftamme zwijnen.
  De oorzaak van het onbeheersbaar uitdijende aantal zwijnen op 2 poten ligt elders.

 • no-profile-image

  Knor

  Niet te lang wachten met schieten. Kerst komt eraan.

 • no-profile-image

  hendrie oude wesselink

  Laat de gehele flora en fauna wet toch ophouden te bestaan, want deze werkt toch niet en zal ook nooit gaan werken in een wereld van bureaucratie in nederland
  in duitsland worden met drukjachten en met enkel afschot vanaf een hoogzit, let goed op recente cijfers van duitse jachtbladen 500.000 stuks wilde zwijnen per jaar geschoten en ongeveer 240.000 herten 700.000 reeeen, en nog veel meer soorten wild.
  waar praten we toch over, een 2 a drie duizend zwijnen die afgeschoten moeten worden, een lachertje dat wij er zoveel ophef over maken in deze tijd.
  nog even en er lopen meer dan 10.000 zwijnen op de veluwe rond en zolangzamerhand overal in nederland.
  gewoon grote drukjachten organiseren en dan liggen er mischien van een dag jagen 40 tot 50 stuks op het tableau
  sávonds.
  dus je hebt 80 tot 100 dagen nodig per jaar om de stand te regulieren.
  Wij als jager hebben echt geen tijd om een een op een jacht te gaan uitvoeren, dan zijn we over 10 jaar nog bezig met dit probleem op te lossen.
  Als we nou eens alle voortvloeiende schade bij de fauna bescherming gaan claimen en dat zijn in mijn ogen maar een handvol mensen die werkelijk tegen de jacht zijn in nederland, ik vind dat ze dan ook de financiele verantwoording maar op zich moeten nemen als fauna bescherming nederland. alleen maar een grote bek, en meer hebben ze niet.!
  Ik zou voorstellen om als jagers een een a twee jaar helemaal niet op zwijnen te gaan jagen net zolang totdat ze overal in iedere tuin en maisland omploegen, sportvelden vernielen.
  In china hebben ze dit probleem ook in bepaalde gebieden, daar hebben ze de jach ook geopend op deze dieren door middel van grote drukjachten met 100 tot 200 geweren per keer.
  Als er geen drukjacht wordt toegestaan in nederland dan is het leed niet te overzien de komende jaren. dit zal niet alleen blijven bij alleen zwijnen maar ook bij ganzen, kraaien, eksters, vossen reewild, en vooral bij nijlganzen. deze agresieve beesten vormen nu al een gevaar in wateren rondom de steden en plassen voor zowel mens als dieren onderling. ( artikel de jager jongstleden )
  reactie van een jager die niet onder stoelen of banken steekt dat hij jaagt, want dat zit in de genen van de mens, zoals de praktijk uitwijst in oorlogen, moorden,genocide praktijken elders in de wereld, waarbij voorbeeld irak, afghanistan en afrikaanse landen.
  we zijn bezig om de hele wereld uit te roeien zolangzamerhand, de mens is hier zelf schuldig aan.
  laten we verstandig blijven en er wat aan gaan doen nu het nog kan.
  vr gr een jager.

 • no-profile-image

  jac

  Niet te geloven dat justitie die het al druk genoeg heeft met echte zaken zich nog bezig houdt met zoiets onnozels. Gewoon de drijfjacht terug en schieten maar, biologischer kun je het niet krijgen! enne biologisch eigenlijk wel zo logisch.
  Wat slim zijn betreft, als je redeneert dat een mens en een muis gelijk zijn voor een mens nou dan leg de torenvalk maar eens uit waarom hij zichzelf boven een muis stelt? Het probleem is dat sommige mensen zo barsten van weelde en zoveel tijd over hebben dat ze zich dit soort onzinnige gedachte kunnen permiteren. Beter gewoon hijgen....

 • no-profile-image

  Knor

  Hahahahahah altijd lachen met bambi. Ik hoop dat jij jezelf nog wel serieus neemt, niemand anders doet dat hier in elk geval. Oeoeoeoe wat ben ik nu bang.

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Ik kom niet graag in een varkenskot knor.
  Maar ook voor jou geldt wees blij, want jij bent hier en nergens voor mij een partij.

 • no-profile-image

  zin in een stukje

  Hoe is de stand van zaken ondertussen met die zwijnen? Zijn ze inmiddels kapotgeschoten? Of lopen ze hijgend hert nog steeds voor de voeten?

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  die rechter is ook niet gek als hij die "natuurliefhebbers" geen gelijk geeft krijgt hij zelf een kogel in zijn kop op de parkeerplaats denk maar aan pim fortuin

 • no-profile-image

  T J P Leenheer

  Zijn tegenwoordig zwijnen belangrijker dan mensen doe a u b niet zo dom.

 • no-profile-image

  ton

  Vorige week op National Geographic natuurfilm bekeken. Er lopen je toch wel koude rillingen over de rug als je ziet op welke manier dieren elkaar onderling bejagen. Ze worden levend uit elkaar getrokken. En als ze al kunnen ontsnappen is het vaak zwaar gehavend en sterven vaak een pijnlijke dood. Menig dier zou kiezen voor een jager als het de keuze had. Hier hoor je de "natuurliefhebbers" niet over.
  Misschien moet ook een rechter deze films maar eens bekijken voordat hij een oordeel velt over "het leed wat de dieren door jagers wordt aangedaan".

 • no-profile-image

  T J P Leenheer

  Als mensen van faunabeheer eens nadenken ongelukken en vernielingen mensen levens staan op spel ,is dat niet meer waard dan zwijnen ???

 • no-profile-image

  dolle dries

  Geef antwoord op de
  vraag van hijgend hert sufferdje leenheer of ga elders zitten poepen voor de tweede keer ....je valt in herhaling dombo.Jij bent dus echt geen knip voor de neus waard.

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Leg eens uit leenmeneer, waarom ben jij belangrijker dan een zwijntje, of om het wat dommig te houden, dan een muis, een rat (die met 4 pootjes) of weet ik wat.
  Leg uit Leenmeneer....laat maar eens zien aan hijgend hert hoe slim jij dan wel bent.

 • no-profile-image

  meisje

  Laten we nu eens ons gezonde verstand gebruiken. We krijgen enorme problemen als er teveel van deze dieren komen. Denk ook aan het verspreiden van ziekten, waardoor er nog veel meer dieren afgemaakt moeten worden, en Nederland economisch gezien weer meer achterop raakt. Doe niet zo hypoctriet, dagelijks worden er dieren geslacht. Sommige mensen denken nog steeds dat de hamburger die ze snacken in de fabriek gemaakt wordt. Mocht je vegetarier zijn, alle respect, maar natuurlijk is het niet. Al duizenden jaren eet de mens vlees.
  Niet realistische gedachten mag je hebben als je puber bent (had ik ook) maar daarna moet je toch echt je verstand weer laten werken.
  We willen toch geen 3e wereld land worden door alles wat economisch beter is te verbieden?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.