Home

Achtergrond 188 x bekeken

Rabobank overtuigd van co-vergisting bij juist gebruik

Hoewel de nieuwe SDE-subsidieregeling minder voordelig lijkt te zijn dan de MEP is het nog altijd mogelijk om rendabel een biogasinstallatie te exploiteren.

Dat stelt Hans van den Boom, sectormanager Veehouderij van de Rabobank.

Van den Boom deed de uitspraak tijdens de seminar 'Mestvergisting, kans voor uw bedrijf?' op de Agritechnica-beurs in Hannover. De Rabobank is in Nederland marktleider in het financieren van biogasinstallaties op boerenniveau.

Volgens van de Boom kijkt Rabobank vooral naar de benutting van de installatie. "We zoeken naar de kracht van het project. Waar zit de mogelijkheid om winst te realiseren. Belangrijk is hoe de output van de installatie wordt benut. Als het lukt om naast de stroom uit een WWK-installatie ook de warmte te benutten, heb je een flinke plus."

Als voorbeeld noemt Van den Boom een initiatief om mestvergisting te combineren met glastuinbouw. Een ander voorbeeld dat hij aanhaalt is het gebruik van warmte voor het indrogen van digestaat, waardoor je het op een langere afstand kunt afzetten. Tenslotte kan de winstgevendheid worden verhoogd door biogas op te waarderen tot groen gas.

Van den Boom benadrukte in Hannover dat het belangrijk is dat de overheid zo snel mogelijk duidelijkheid verschaft over de invulling van de SDE. Niettemin moedigt hij boeren aan niet te wachten. "De subsidiepot is beperkt. Wie te laat begint, valt straks buiten de boot."

Of registreer je om te kunnen reageren.