Home

Achtergrond

Producten Gaza kunnen naar Europa

Israël en de Palestijnse autoriteiten hebben een overeenkomst bereikt die de export van land- en tuinbouwproducten uit de Gazastrook weer mogelijk maakt.

Afgesproken is dat de grensovergang Kerem Shalom weer open gaat. Dit maakt het ook mogelijk om de anjers en aardbeien van een door Nederland gesteund project voor het eerst sinds vijf maanden weer naar Europa te transporteren.

Hoewel Nederland liever een andere grensovergang had zien opengaan, reageerde minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) woensdag verheugd op het bericht dat de export weer mogelijk is. ”Dit is een verlichting van de moeilijke situatie van de Palestijnse bevolking in Gaza.”

Verhagen heeft de afgelopen maanden zelf flink voor deze zaak gelobbyd. De grensovergang zal pas over enkele dagen echt opengaan, omdat de hiervoor afgesproken veiligheidsmaatregelen nog getroffen moeten worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.