Home

Achtergrond 175 x bekeken

Proces Decembermoorden begint na bijna 25 jaar

Na bijna 25 jaar begint vandaag alsnog het proces tegen Desi Bouterse en 24 medeverdachten, voor hun betrokkenheid bij de Decembermoorden op 7 en 8 december 1982.

De zitting begint 10.00 uur lokale tijd en wordt gehouden in de marinebasis vlak buiten Paramaribo. Het proces gaat naar verwachting een jaar tot anderhalf jaar in beslag nemen.

De afgelopen tijd is de strekking van een paar verklaringen uit het onderzoek naar de Decembermoorden naar buiten gesijpeld, die aangeven dat Bouterse in Fort Zeelandia was toen de executies plaatsvonden. Vijftien politieke tegenstanders van zijn regime werden daarbij doodgeschoten.

Uit de verschillende getuigenissen, waarover verschillende media hebben bericht, valt ook op te maken dat de slachtoffers vlak daarvoor eerst aan de legerleider werden voorgeleid.

Bouterse heeft zelf altijd ontkend dat hij in Fort Zeelandia was toen de executies plaatsvonden. Als de krijgsraad de getuigenverklaringen tegen hem echter betrouwbaar acht, is de kans zeker aanwezig dat de vroegere machthebber van Suriname wordt veroordeeld.

Een van de belangrijkste verklaringen is die van de inmiddels overleden vakbondsman Fred Derby. Hij is de enige tegenstander van Bouterse die destijds werd opgepakt, maar niet is doodgeschoten. Bouterse liet Derby uiteindelijk zonder opgaaf van redenen gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.