Home

Achtergrond

'Prijs als studielokkertje oneerlijke voorlichting'

Studentenorganisatie ISO wil dat de HBO-raad de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) op de vingers tikt, omdat het prijzen verloot onder studenten die zich aanmelden voor een van de studies van de school.

Dat heeft ISO-voorzitter Bastiaan Verweij gezegd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf over het weggeven van prijzen. Het gaat onder meer om een reis naar Zuid-Afrika. Als studenten zich inschrijven voor de opleiding International Business & Management Studies maken ze kans op een limousinetrip naar de champagnestreek. Ook een citysafari en een overnachting in een drijvend hotel zitten in de prijzenpot.

Verweij noemt het oneerlijke werving en voorlichting. ,,Het zou moeten gaan om de inhoud van de studie, niet om een reisje naar Zuid-Afrika.'' Volgens Verweij komen ,,prijsjes'' als lokkertje voor een studie wel vaker voor. ,,Maar dit is over de grens. Geef gewoon een pen weg.''

Een woordvoerder van de HBO-raad, de overkoepelende vereniging van hogescholen in Nederland, zei in een reactie dat het goed is dat er aandacht is voor een ludieke manier om studenten te prikkelen voor een bepaalde studie. ,,Maar je moet wel de grenzen in de gaten houden.''

De CHN kondigde gisteren aan dat bezoekers van de open dag ook kans maken op een lucratief gokarrangement. Volgens de woordvoerder van de HBO-raad is dat wat ongelukkig gekozen. ,,Ze wekken daarmee de suggestie dat er overheidsgeld wordt besteed aan iets anders dan onderwijs.''

Een woordvoerder van de CHN zei vandaag nog steeds achter de actie te staan. ,,De kritiek is niet terecht. Als het beeld bestaat dat we studenten lokken met prijzen die met rijksgeld worden betaald dan is de zorg terecht. Maar alle prijzen worden door het betrokken bedrijf betaald.'' De woordvoerder zei wel studenten naar de open dag te willen lokken met deze prijzen ,,zodat ze een weloverwogen keus kunnen maken voor de toekomst.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.