Home

Achtergrond 213 x bekeken 1 reactie

Plus-supermarkten grootst in biologisch, Jumbo in Fair Trade

Het gemiddelde aantal biologische en Fair Trade-producten dat wordt aangeboden in supermarkten is in 2007 gestegen naar 69.

Dat blijkt uit de jaarlijkse EKO-tellingen van Milieudefensie en Solidaridad. Het aanbod van biologische producten steeg voor het eerst in 3 jaar. Vorig jaar daalde het aanbod nog naar het laagste niveau in 7 jaar. Dit jaar kwam het niveau juist op het hoogste niveau in 10 jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat Supermarkt Plus de meeste biologische producten aanbiedt. Plus-filialen bieden gemiddeld 238 biologische producten aan. Een stijging van ongeveer 30 procent. Jumbo steeg van de derde naar de tweede plaats terwijl Albert Heijn met 119 producten geen verandering liet zien.

Jumbo beschikt met 26 Fair Trade producten, 8 meer dan vorig jaar, wederom over het grootste assortiment in dit segment. Solidaridad vroeg dit jaar Gfk Panel Services meten hoe hoog duurzaamheid bij consumptie meespeelt. Hieruit bleek dat 4 van de 7 huishoudens zeggen waarde te hechten aan duurzame producten. In totaal besteden zij 25 miljard euro in de supermarkt. Volgens Gfk wordt de absoluut niet eenduidige 'duurzame' consument teveel als 1 groep benaderd waardoor qua marketing kansen blijven liggen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Pauline

    WAT IS BIOLOGISCH ???........

    ............Misleiding van 'Gezond'.. 12/06/2007 - De landbouwministers van de Europese Unie hebben vandaag een politiek akkoord bereikt over een nieuwe verordening inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten, die zowel voor de landbouwers als voor de consumenten eenvoudiger zal zijn. De nieuwe voorschriften omvatten een volledig samenstel van doelstellingen, beginselen en basisregels voor de biologische productie, alsmede een nieuwe permanente invoerregeling en een consistentere controleregeling. Het gebruik van het EU-logo voor biologische productie zal verplicht zijn, maar daarnaast kunnen ook nationale logo’s of privélogo’s worden gebruikt. Om de consumenten te informeren moet de plaats worden vermeld waar de producten zijn geteeld. Op levensmiddelen mag alleen een logo voor biologische productie worden aangebracht als ten minste 95 percent van de ingrediënten biologisch is. Wel wordt toegestaan dat bij niet-biologische producten biologische ingrediënten worden vermeld, maar dan uitsluitend op de ingrediëntenlijst. Het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) blijft verboden. In de nieuwe verordening wordt uitdrukkelijk bepaald dat de algemene grenswaarde van 0,9 procent voor de toevallige aanwezigheid van toegestane GGO’s ook voor biologische producten geldt. De lijst van in de biologische landbouw toegestane stoffen wordt niet gewijzigd. De nieuwe bepalingen maken het ook mogelijk regels inzake biologische aquacultuur, wijn en gist en biologisch zeewier toe te voegen. Voorts zullen in een tweede fase van deze herziening de bestaande strikte uitvoeringsbepalingen van de oude naar de nieuwe verordening worden overgeheveld, waarbij ze aan deze nieuwe verordening zullen worden aangepast. http://ec.europa.eu:/agriculture/qual/organic/index_nl.htm Verder.. Term "Bio" now protected in all EU countries (29.7.2005) The European Court of Justice has ruled in two judgements dated 14.7.2005 that the term "bio" is protected as an indication of organic agriculture in all community languages. This is reported by lawyer Hanspeter Schmidt of Freiburg, who intensively monitors the legal aspects of the organic industry. Regulation No. 392/2004 amends the original Organic Regulation No. 2092/91 to the effect that terms contained in the various languages shall be regarded as an indication of organic production methods throughout the community and in all community languages.

Of registreer je om te kunnen reageren.