Home

Achtergrond

Plantaardige olie in voer zorgt voor beter vlees

Het voeren van plantaardige olie met veel meervoudig onverzadigde vetzuren in plaats van dierlijk vet met verzadigde vetzuren aan varkens blijkt de kwaliteit van het vlees van de varkens flink te verbeteren.

Het gehalte meervoudig onverzadigde vetzuren in het vlees wordt verhoogd. Dat blijkt uit het onderzoek van Jamlong Mitchaothai van de Universiteit van Utrecht. Hij promoveert donderdag op het onderzoek.

Mitchaothai deed onderzoek naar het type voedingsvet, de vleeskwaliteit en de vetzuurstofwisseling bij varkens. Hij onderzocht het effect van het vervangen van dierlijk vet door plantaardige olie in het voer voor vleesvarkens in Thailand.

Uit het onderzoek blijkt dat de verteerbaarheid van het ruwe vet en de vetzuren hoger wordt door het gebruik van plantaardige oliën. Ook werden de totale warmteproductie en de lichaamssamenstelling niet beïnvloed door het type voervet.

De onderzoeker concludeert dan ook dat de resultaten van zijn onderzoek door veevoedingsspecialisten zouden kunnen worden gebruikt bij de keuze van vetbronnen in het voer voor de vleesvarkens om het vetzuurpatroon van varkensvlees te verbeteren.

De keuze van vetbronnen in het voer van vleesvarkens staat volop in de belangstelling. Bekend is het experiment van een groep varkenshouders in Limburg die zijn aangesloten bij coöperatie Saweco.

Deze groep wil het gehalte aan plantaardige omega 3-vetzuren in het vlees via de voeding verhogen. Dat doen ze door koolzaadschroot, dat rijk is aan omega 3-vetzuren, in het voer te verwerken. Er zijn nog geen resultaten bekend van dit project. Op basis van het onderzoek van Mitchaothai lijkt de conclusie echter gerechtvaardigd dat de kans van slagen van dit project zeer groot is.

Of registreer je om te kunnen reageren.