Home

Achtergrond 251 x bekeken 2 reacties

Plannen voor melktermijnmarkt

Deskundigen uit de internationale zuivelwereld praten volgende week in Amsterdam over het oprichten van een termijnmarkt voor melk. De plannen verkeren nog in een vroeg stadium, maar lijken door de snelle prijsontwikkeling op de melkmarkt in een stroomversnelling te raken.

Het idee voor een termijnmarkt, naar het voorbeeld van graan en aardappelen, komt onder meer uit de koker van het Britse adviesbureau voor de zuivelsector Kite Consulting. Consultant John Allen: ”Het is een interessant idee en er is veel belangstelling voor. Het idee zal dan ook zeker worden besproken tijdens de bijeenkomst van het internationale netwerk IFCN Dairy in Amsterdam. De termijnmarkt staat niet officieel op de agenda, maar er zijn zoveel betrokkenen bij elkaar dat het ongetwijfeld een belangrijk onderwerp is voor de wandelgangen.”

Een termijnmarkt voor een moeilijk product als melk instellen, is geen eenvoudige zaak, benadrukt Allen. ”Maar het biedt in de huidige onvoorspelbare markt zekerheid voor zowel de veehouders als de bedrijven die melk moeten inkopen.”

Eric Hulst, directeur van het kaasbedrijf Cono Kaasmakers, ziet geen toegevoegde waarde voor een termijnmarkt voor melk voor zijn bedrijf. Friesland Foods zal ook niet op de termijmarkt opereren als die er komt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ton

  LTO moet zich inspannen voor het afschaffen van de verfoeide meitelling waardoor de onderhandelingspositie van de agrarische sector wordt geschaadt. Bij navraag kreeg ik het antwoord dat de meitelling enkel gebruikt wordt voor de statistieken. Echter, iedere onderhandelaar kan een inschatting van de markt maken op basis van deze meitelling ten nadele van de agrarische sector Deze meitelling dient omgezet te worden naar decembertelling.
  Dit geeft het voordeel dat ten eerste achteraf geen correcties hoeven te worden toegepast, ten tweede als gevolg hiervan het risico op kortingen op de bedrijfstoeslagen afneemt, ten derde dat bepaalde gegevens in mei niet meer ingeschat moeten worden maar in december feitelijke cijfers voorhanden zijn en het laatste en belangrijkste is dat het strategisch nadeel voor de landbouwsector wordt weggenomen.
  Een termijnmarkt voor melk in combinatie met de huidige meitelling geeft me geen prettig gevoel.

 • no-profile-image

  henry

  Wat een vreemde (lees domme) reactie van Dhr Hulst. In iedere vrije markt past een termijnmarkt zodat deelnemers hierin positie kunnen nemen die past bij hun bedrijfsvoering. De granen en in mindere mate de varkens en aardappeltermijnmarkt laat zien dat er genoeg belangstelling voor is.
  Tevens geeft een termijnmarkt transparantie in de markt. Blijkbaar zit niet iedereen hier op te wachten.

  Uiteraard zal er nog wel een cultuur omslag moeten komen bij melkveehouders voor dat ze mee gaan doen. Melkveehouders zijn nu niet direct gewend aan een vrije markt , laat staan een termijnmarkt. Maar voor de hele sector kan het een goede aanvulling zijn op de huidige situatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.