Home

Achtergrond 486 x bekeken

Phytophthoraresistente aardappel op rassenlijst

De phytophthoraresistente consumptieaardappel Toluca van handelshuis Agrico komt een dezer dagen op de Europese rassenlijst.

Dat betekent dat het ras mag worden verhandeld. Agrico zet het ras in de schijnwerpers op haar rassententoonstelling die vandaag en morgen wordt gehouden bij Agrico Research in Bant.

"Het is de eerste aardappel met dit hoge resistentieniveau", zegt hoofd veredeling Marien Winters. "Het is ook het eerste ras dat we dankzij de voldoende opbrengsten op de markt kunnen brengen." Van het ras is dit jaar 100 ton pootgoed beschikbaar. Er is veel vraag naar. Eerst zijn biologische telers aan de beurt. Als er voldoende pootgoed is, wordt ook de reguliere markt bediend.

De resistentie is noodzakelijk om biologische telers te behouden, legt Winters uit. "Zij hadden dit jaar een opbrengst van ongeveer 13 ton per hectare. Dat kan de prijs nooit goedmaken. Bovendien is de kwaliteit minder, omdat het gewas niet is volgroeid."

De op natuurlijke wijze veredelde Toluca is 100 procent resistent, zegt Winters. Het resistentiegen is gevonden in een wilde aardappelsoort in de Mexicaanse Tolucavallei. "Die vallei schijnt de hoogste phytophthoradruk van de wereld te hebben."

Of registreer je om te kunnen reageren.