Home

Achtergrond 324 x bekeken 1 reactie

Pensioen en productiemiddel

Grond is inderdaad een kostbare productie factor, maar ook een bepaalde zekerheid en basis onder je bedrijf. En niet te vergeten: het is de enige factor die door de jaren heen z'n waarde behoudt en zelfs meer waard wordt! In sommige gevallen is het dan ook een bepaalde vorm van pensioen .

Voor een melkveebedrijf is het ook van belang om quotum, gebouwen en grond in balans te hebben. Dit bepaalt mede de kosten voor mestafzet en voervoorziening. Het is daarom ook van groot belang om de grond zo goed mogelijk te bewerken om er een zo optimaal mogelijke opbrengst vanaf te halen.

Je kunt denken aan :
• meedoen met derogatie , 70 % gras , en 30 % mais. Dan mag je 250 kilo stikstof per ha aan dierlijke mest brengen, anders 170 kg per ha;
• meedoen met bedrijfsspecifieke excretie. Met precieze / werkelijke cijfers je bedrijf doorrekenen. Als dit lager uitvalt dan de forfaitaire normen, hoef je minder mest af te voeren;
• grond verhuren en mais terugkopen. Als de huurprijs meer opbrengt dan de mais kost, en je met je toeslagrechten uitkomt, is dit interessant;
• als je grond ‘teveel’ hebt voor eigen voervoorziening, teel dan je eigen krachtvoer (korrelmais of granen). Dat is vooral interessant als de voerprijzen zo hoog zijn als nu;
• als het goed is vervalt de braakregeling voor komend jaar. Je kunt dus nu al je grond optimaal benutten.

Grond bijkopen

Grond bijkopen is natuurlijk ook een optie . Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de grondmarkt in je regio. Die bepaalt wat de jaarkosten van de grond zijn.
Bijvoorbeeld grond van €3 per meter, met een rente van 5% , kost €1.500 per jaar. Bij €5 per meter kost diezelfde grond €2.500 per jaar aan rente.
Het wel of niet bijkopen van grond is natuurlijk ook afhankelijk van factoren als financieringslast, mestafzetkosten, voerprijzen en het wel of niet beschikbaar zijn van huurgrond in je regio.

In ons voorbeeldbedrijf, dat al veel grond heeft, zou ik gebruik maken van de derogatie, en indien mogelijk bedrijfsspecifieke excretie, om de kosten van mestafzet zo laag mogelijk te houden. Dus teel ik 42 ha gras en 18 ha mais (eventueel 14 ha snijmais en 4 ha korrelmais om de krachtvoerkosten in deze stijgende markt zo laag mogelijk te houden).

Eén reactie

  • no-profile-image

    Fam Nooijen

    Ja Ellen, je komt nu lekker op gang, ga zo door !!!! Succes verder, gr uit het regenachtige zuiden....

Of registreer je om te kunnen reageren.