Home

Achtergrond

PVC-buizen kunnen schapenlevens redden

Twee PVC-buizen moeten voorkomen dat deze schapen op hun rug komen te liggen en niet meer overeind kunnen komen.

Twee PVC-buizen moeten voorkomen dat de schapen van Piet de Vries uit Mildam op hun rug komen te liggen en niet meer overeind kunnen komen. "Ik heb drie schapen die regelmatig op de rug liggen", vertelt De Vries. Dit kan dodelijk zijn voor de dieren. "Mijn vrouw zag de oplossing met pvc-buizen die op de rug gebonden worden bij een collega-schapenhouder in Wolvega. We hebben het nu een week in gebruik, en ik heb nog geen schaap op de rug zien liggen." Foto Alex de Haan

Met een bollenplantmachine plant een medewerker van bollenbedrijf Jac Uittenbogaard een mix van inheemse bloembollen in de Sneeker stadhuistuin. De bloembollen zijn van planten die luisteren naar namen als winteraconiet, sneeuwroem, sneeuwklokje en kievitsei. Bollenbedrijf Uittenbogaard kweekt ze zelf. In Sneek gaan in totaal 33.000 bollen de grond in. Ze bloeien van februari tot mei. Foto Alex de Haan

Melkveehouders breiden hun bedrijven in grote getale uit. Veel ligboxenstallen dateren uit de jaren zeventig en tachtig en zijn nu versleten. Bij de bouw van een nieuwe ligboxenstal besluiten de meeste veehouders om hun koeienstapel uit te breiden. Rabobank Nederland verwacht dat er in 2015 nog 14.000 tot 15.000 melkveehouders in Nederland over zijn. Zij hebben dan gemiddeld een melkquotum van 800.000 kilo. Dat gemiddelde ligt op dit moment op 500.000 kilo. Door het wegvallen van het melkquotum moeten melkveehouders de komende jaren meer kijken naar de kostprijs van hun melk in plaats van het saldo volgens de Rabobank. Foto Jan Bouwman

Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace zetten een grote winkelwagen voor ministerie van landbouw in Den Haag. Met een karvol producten die palmolie bevatten, wil de organisatie de aandacht vestigen op de grootschalige ontbossing als gevolg van de palmolieproductie in landen als Indonesië. Greenpeace wil dat minister Gerda Verburg de handel in niet-duurzame producten aan banden legt. Foto Rob Keeris

Loonbedrijf Bijdevaate uit Bant haalt, met een tot bollenrooier omgebouwde aardappelrooier, gladiolenbollen van het land voor een klant in Creil. "Tulpen planten en gladiolen rooien. Dat zijn de voornaamste bezigheden van het moment", vertelt de eigenaar van het loonbedrijf, Albert Bijdevaate. De werkzaamheden lopen ten einde. Op dit perceel is de grond gediepploegd; het zand is naar boven gehaald. "Dat is fijn werken", zegt Bijdevaate. ”Het land is goed begaanbaar. De producten doen het hier goed. Hoe goed, zal vooral na verwerking blijken.” Foto Ruud Ploeg

Een 'artist impression' van Villa Flora. Dat is een vernieuwend concept voor het Floriade 2012-kantoor. Het gebouw is geïnspireerd op het Floriade-thema Kwaliteit van Leven. Het gebouw is ontworpen door architect Jon Kristinsson en combineert de nieuwste technologie. Op het gebied van klimaatbeheersing zal bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van technologie uit de glastuinbouw, zoals de Fiwihex-warmtewisselaar. Die zou zowel voor verwarming als voor koeling moeten zorgen. Het is de bedoeling dat het gebouw zelf in zijn energiebehoefte voorziet en CO2-neutraal is. Diverse glassoorten regelen de lichtinval, terwijl organisch afval wordt vergist tot biogas. De vooroverhellende, glazen voorgevel is een weerspiegeling van het aangrenzende bos. Green Park Venlo is de beoogde locatie voor het gebouw. Wanneer het precies zal verrijzen is nog niet bekend. Illustratie SIGN

Minister Gerda Verburg schaart zich met haar handtekening achter de ambitie van de Verklaring van Noordwijk. Verburg en de Dierenbescherming beschouwen dit als een belangrijke stap voorwaarts op weg naar een situatie waarin geen castraties van biggen meer worden uitgevoerd. De betrokken marktpartijen spreken in de verklaring af dat per 2009 in Nederlandse winkels alleen vlees te koop is van vakens die onverdoofd gecastreerd zijn. Het streven is om in 2015 helemaal te stoppen met castratie van biggen. Foto Engel Lameijer

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.