Home

Achtergrond 181 x bekeken

PRI gaat DNA plant en dier sneller ontrafelen

Plant Research International (PRI) gaat het DNA van planten en dieren de komende tijd aanmerkelijk sneller ontrafelen. Hiermee kan sneller voortgang in de verdeling of fokkerij worden geboekt en kunnen mogelijk ook problemen in de teelt beter worden aangepakt.

De versnelling wordt mogelijk doordat Wageningen UR gaat investeren in zogenoemde ‘tweede generatie’ apparatuur voor DNA-sequencing (het aflezen van de bouwsteen-volgorde van het erfelijk materiaal). De aanschaf van de apparatuur geeft Wageningen UR de mogelijkheid, om op een nog veel grotere schaal dan nu al het geval is, de hele DNA-samenstelling af te lezen van planten, dieren en micro-organismen.

Naast Wageningen UR dragen het Potato Genome Sequencing Consortium en het Centre for Biosystems Genomics financieel bij aan de aanschaf.

De DNA-lezer zal geplaatst worden bij de business unit Bioscience van Plant Research International en kan naar verwachting in december aan het werk worden gezet. Wageningen UR verwacht met de nieuwe apparatuur tot 500 keer sneller DNA te kunnen aflezen dan nu het geval is, en werkt samen met de producent van de apparatuur aan verdere optimalisatie van de analyseprotocollen.

Of registreer je om te kunnen reageren.