Home

Achtergrond 532 x bekeken

Ozon kan schimmels in pootgoed beperken

Het behandelen van pootaardappelen met ozon kan aantasting door schimmels beperken.

Het proefbedrijf Kollumerwaard in Munnekezijl heeft dat dit jaar voor het eerst onderzocht, zegt directeur Kees Kristelijn van de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw. ”De tuinbouw heeft al langer ervaring met ozon als schimmelbestrijder. Voor de akkerbouw is het nieuw.”

Het proefbedrijf heeft pootaardappelen tijdens de bewaring op verschillende manieren met ozon behandeld, zegt Kristelijn. ”We hebben ozon opgelost in water en daar de aardappelen in gedompeld. We hebben ozongas verspreid in de bewaring. En we hebben met een spuitpistool de aardappelen behandeld met ozon. Bij iedere toepassing hebben we verschillende behandelingstijden en ozonconcentraties toegepast.”

De pootaardappelen die tijdens de bewaring zijn behandeld tegen rhizoctonia met het chemische middel Moncereen, haalden tijdens het groeiseizoen 16,9 stengels per vierkante meter. De met ozon behandelde aardappelen kwamen niet verder dan 12,3 tot 15,6 stengels, afhankelijk van de soort ozonbehandeling. Bij de bestrijding van zilverschurft bleek ozon effectiever, zegt Kristelijn. ”De onbehandelde aardappelen haalden in het veld 21,9 stengels per vierkante meter. De met ozon behandelde poters kwamen op 22,3 tot 25,3 stengels. Bij schurft zagen we dat ozon een onderdrukkend effect heeft.”

Voordeel van ozon is dat het instabiel is. ”Je hebt dus geen last van residuen. Omdat we ozon voor het eerst hebben getest, weten we nog te weinig over de mogelijkheden als schimmelbestrijder. Daarom willen we verder met dit onderzoek. We hebben ozon ook getest als schimmelbestrijder in uien en graan. Bij graan zagen we geen effect. De resultaten bij uien zijn nog niet bekend.”

Of registreer je om te kunnen reageren.