Home

Achtergrond

Overleg bonden en Unilever levert niets op

Het overleg tussen de vakbonden en voedingsmiddelenconcern Unilever over een sociaal plan voor personeel van drie Nederlandse fabrieken die gaan sluiten, heeft niets opgeleverd.

Dat betekent dat de stakingen onverminderd doorgaan. Voor Unilever leiden die inmiddels tot de eerste leveringsproblemen.

De levering van producten als Cif-schuurmiddel, Unox-rookworst en Blue Band margarine (500 gram-verpakking) aan de winkels begint problemen op te leveren. ”Het hangt van de individuele voorraad van de winkels af of er lege schappen zijn”, aldus de woordvoerster van het concern.

Sinds twee weken voeren werknemers van vijf van de zes Nederlandse fabrieken actie tegen het besluit van Unilever de fabrieken in Delft (Calvé), Vlaardingen (Cif) en Loosdrecht (Knorr) te sluiten. Ook eisen ze betere cao-afspraken. De productie in de fabrieken ligt regelmatig stil.

De vakbonden zijn tegen de sluiting en willen van het concern een baangarantie of de toezegging dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Een baangarantie wil Unilever niet afgeven.

Hoewel er op het gebied van de cao-onderhandelingen vorderingen zijn gemaakt, zitten de gesprekken over het sociaal plan nog altijd vast, aldus CNV Voeding donderdag. ”Maar omdat we helemaal niet hebben kunnen praten over een sociaal plan voor alle medewerkers die geraakt zullen worden door de fabriekssluitingen, ben ik over het algemeen teleurgesteld over het resultaat”, aldus CNV-onderhandelaar Frans van de Veen. FNV Bondgenoten heeft juist het idee dat Unilever niet wil overleggen over de werkgelegenheid.

Directieleden van Unilever gaan naar fabrieken toe om persoonlijk met de stakers te praten. ”We willen ze vragen waarom ze nog staken als dit voorstel op tafel ligt”, aldus de woordvoerster van het concern. ”Er zijn veel stoorzenders en er is demagogie.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.