Home

Achtergrond

Overdaad schaadt

Zwaveltekort in een gewas is op meerdere manieren te herkennen:
• opbrengstderving is een gevolg van een tekort aan zwavel;
• licht groen/ geel kleurende planten;
• trage rijping van het gewas.

Zwavel is van belang voor vorming van eiwitten. Het heeft een belangrijke rol bij de fotosynthese. Bij te weinig zwavel wordt de plant geremd in de groei en kleurt de plant lichter, lichtgroen of geel. Dit is ook een symptoom bij een tekort aan stikstof, echter dan kleurt de gehele plant lichter. Bij een tekort aan zwavel begint dat duidelijk bij de jongste bladeren.

De ideale dosering van zwavel in meststoffen is 25% S ten opzichte van het aantal kilogrammen N, dus een verhouding van 4(N):1(S). Toch is de bepaling voor het aantal te strooien kilogrammen S niet eenduidig te noemen. De behoefte aan S bij grasland ligt anders dan bij mais of aardappelen.
Het is van groot belang dat er niet te veel S gestrooid wordt. Overmatige bemesting kan bij het vee leiden tot een blokkering van de opname van ijzer, kobalt, kopen en zink.

Of registreer je om te kunnen reageren.