Home

Achtergrond 181 x bekeken

Ook snelheidspiraten wacht harde aanpak

Het kabinet broedt op plannen om ook grove snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom hard aan te pakken.

Automobilisten die twee keer betrapt worden op het rijden met een snelheid van 80 kilometer per uur of meer op plaatsen waar een maximumsnelheid van 50 kilometer geldt, zouden hun rijbewijs kunnen kwijtraken.

Verkeersminister Camiel Eurlings zei vandaag dat hij met collega Ernst Hirsch Ballin de mogelijkheden van zo'n snoeiharde aanpak onderzoekt. Er zitten namelijk nog wel juridische haken en ogen aan. Maar Eurlings ziet wel wat in zo'n beleid "dat zijn waarde in het buitenland heeft bewezen''.

Twee keer binnen vijf jaar betrapt worden met veel te veel alcohol achter de kiezen, zal binnenkort automobilisten, motorrijders of bromfietsers komen te staan op verlies van hun rijbewijs. De grens ligt bij 1 promille (vijf tot zeven glazen). Hirsch Ballin sprak van een "scherpe en onmiddellijk werkende sanctie''.

Het voorstel van Eurlings en Hirsch Ballin, waarmee het kabinet vandaag akkoord ging, komt oorspronkelijk uit de koker van de Tweede Kamer. PvdA'er Aleid Wolfsen en VVD'er Frans Weekers kwamen ermee omdat een plan van de vorige verkeersminister Karla Peijs voor een puntenrijbewijs tegen verkeersovertredingen, van bumperkleven tot te hard rijden, op te veel juridische bezwaren stuitte.

Volgens Eurlings is het puntenrijbewijs echter niet van de baan. Het aanpakken van alcohol in het verkeer door recidivisten het rijbewijs af te pakken - zij moeten opnieuw rijexamen doen om weer achter het stuur te mogen kruipen - ziet hij als een eerste stap.

Het wetsvoorstel richt zich in eerste instantie weliswaar op alcoholgebruik in het verkeer, maar kan later worden uitgebreid met andere overtredingen zoals fikse snelheidsoverschrijdingen binnen de bebouwde kom. Volgens Hirsch Ballin is de wet bedoeld voor overtredingen die direct ingrijpen in de veiligheid van mensen en waarvoor de dader zelf moet worden gepakt. Dit in tegenstelling tot overtredingen die met een acceptgiro kunnen worden afgedaan.

Het rijbewijs vervalt ook automatisch bij bestuurders die voor de tweede keer onder verdenking van rijden onder invloed worden aangehouden en een alcoholonderzoek weigeren of onder invloed een ongeval veroorzaken waarbij gewonden of doden vallen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.