Home

Achtergrond 288 x bekeken

Ook kerken tegen ‘Fout Vlees’

Het front tegen de intensieve veehouderij groeit. Onverdoofd biggen castreren blijft onder vuur liggen. En kerken keren zich nu tegen ‘fout vlees’.

Aanstichter Milieudefensie van burgerinitiatief Stop Fout Vlees krijgt steun van protestantse kerken. De organisatie Kerk in Actie doet dit omdat het tegen de schaalvergroting in de veehouderij is, uit zorg om het dierenwelzijn. Dit blijkt uit een ingezonden stuk in Nieuwe Oogst (LTO Noord, editie West).

Veelzeggend als steun van kerk voor boer afkalft

De landbouw is van oudsher traditioneel qua waarden en normen. Daarbij past dat men in dit deel van de samenleving soms nog ouderwets Godvrezend is. Bij Boerderij merken we dat ook wel eens. Een Opa-strip met een levende kerststal enkele jaren geleden was al reden voor onrust bij de meer gelovige lezers. Het moet veehouders daarom zorgen baren dat een deel der Nederlandse kerken zich nu aan de zijde schaart van Milieudefensie, en zich daarmee tegen een deel van de Nederlandse agrarische sector keert. Als de boeren de kerken verliezen, is er wel iets aan de hand.

Zo groeit de oorlog tegen vlees

Zo groeit het antivleesfront, met name waar zich dat richt tegen de intensieve veehouderij. Dit is niet overdreven. Laten we even wat zaken van de laatste weken turven. Uit een groot internationaal wetenschappelijk literatuuronderzoek blijkt dat het eten van veel rood vlees - of bewerkt vlees als broodbeleg of gehakt - de kans op kanker vergroot. Daarnaast ligt de vleesproductie onder vuur vanwege haar impact op het milieu en met name het klimaat. Minister Cramer (VROM) laat zelfs onderzoeken of de vleesconsumptie straks van overheidswege moet worden ontmoedigd . Ik bedoel maar. Het komt dichtbij.

Castratiefrikadel verdwijnt

En dan hebben we dus het dierenwelzijn als brandpunt van kritiek, waarmee ik al begon. Daar is nog een nieuwtje te melden. Na een rij bedrijven die al eerder door de knieën gingen, zoals de Hema, hebben nu ook snackfabrikant Mora (per 2009) en snackboer Febo (al per 2008) onder druk van Wakker Dier aangegeven af te willen van vlees van onverdoofd gecastreerde beertjes. Na de castratierookworst verdwijnt straks dus ook de castratiefrikadel. Mag ik hier een persoonlijk pleidooitje houden? Ik hoop dat de kerken en dierenbeweging wel afblijven van een favoriet van me: bitterballen…

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.