Home

Achtergrond

Ook Vlaanderen moet aan glastuinbouwconcentraties

Als de glastuinbouw in Vlaanderen niet snel de kans krijgt duurzame glastuinbouwzones te ontwikkelen, dan verdwijnt de sector op termijn.

Die waarschuwing geeft consulent Marc Moons die in opdracht van het Vlaamse ministerie van landbouw projecten van de grond probeert te krijgen voor het groepsgewijs vestigen van glastuinbouwbedrijven.

De vernieuwing van het glas in de streek gaat niet hard genoeg om de bedrijven bij de tijd te houden, is de stelling van Moons. Uit een enquete onder tuinders werd vijf jaar geleden nog aangegeven dat er een wil was om te investeren in nieuwe kassen en uitbreiding. Maar van al die plannen is maar een 15 procent van de grond gekomen. Veel van de andere plannen zijn vastgelopen in vergunningprocedures. Moons heeft er respect voor dat de overheid terughoudend is bij het goedkeuren van projecten. Bedrijven van pakweg acht hectare hebben een flinke impact op de omgeving, en steun in de omgeving is dan nodig.

De Belgische glastuinbouw denkt dat het inrichten van duurzame glastuinbouwzones de oplossing is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.