Home

Achtergrond 267 x bekeken 1 reactie

Onderzoek naar DNA aardappelcysteaaltje

Een groep wetenschappers in Groot-Brittannië gaat de DNA-structuur van het aardappelcysteaaltje Globodera pallida in kaart brengen.

Door de DNA-structuur te kennen hopen de wetenschappers meer mogelijkheden te ontdekken om het schadelijke aaltje te bestrijden. Het project moet in 2012 zijn afgerond.

Dat meldt de website Science Daily. Het onderzoeksproject wordt geleid door de universiteit van Leeds en uitgevoerd in samenwerking met andere Britse onderzoeksinstituten. Het onderzoek kost 1,7 miljoen pond (2,4 miljoen euro).

Sommige aardappelrassen zijn gedeeltelijk resistent tegen het witte aardappelcysteaaltje Globodera pallida, zegt onderzoeker Peter Urwin van de universiteit van Leeds. "Het is erg lastig om deze resistentie in te kruisen in commerciële rassen. Daarom benaderen we het aaltjesprobleem op een andere manier. Als we er achter komen waarom dit aaltje zo’n effectieve parasiet is, lukt het mogelijk ook om de aardappelplant te helpen een aanval af te slaan."

De aaltjes dringen het wortelstelsel binnen en remmen de plantengroei. Bij hoge besmettingen kan de schade oplopen tot 80 procent opbrengstreductie. Vanwege de grote schadelijkheid zijn aardappelcysteaaltjes quarantaineorganismen waarvoor wettelijke regelingen gelden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Arno

    Er zou nog veel meer geld vrijgemaakt moeten worden om oplossingen te vinden tegen ziekten en plagen in de aardappelteelt.Dit is vele malen belangrijker dan een hoge opbrengst welke toch niet beloond word.Zo ook voor alle andere akkerbouwmatig geteelde gewassen.Een hoge opbrengst loon niet,resistentie tegen ziekten en kwalen wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.