Home

Achtergrond 155 x bekeken

Onder de 250 euro geen rechtsbijstand meer

Mensen kunnen vanaf volgend jaar alleen nog gesubsidieerde rechtsbijstand krijgen als het financiële belang in hun zaak hoger is dan 250 euro.

De drempel voor deze hulp van een advocaat ligt nu nog op 90 euro. Met deze en andere maatregelen hoopt staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) de miljoenenbezuiniging in te vullen die de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hadden afgesproken. Daarbij gaat het om 25 miljoen euro voor 2008 en een structurele bezuiniging op de gesubsidieerde rechtshulp van 50 miljoen euro in de daaropvolgende jaren.

Dat laatste haalt Albayrak echter niet met de voorstellen die ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer aankondigde. Ze komt daarmee uit op een structurele bezuiniging van 30 miljoen. Onderzoek moet verdere maatregelen opleveren.

Gesubsidieerde rechtsbijstand moet ervoor zorgen dat minder draagkrachtigen naar de rechter kunnen stappen, zodat dit niet afhankelijk is van iemands welstand. Onder meer door de toenemende vraag zijn de kosten daarvoor gestegen van 176 miljoen euro in 1996 naar 398 miljoen euro in 2006.

De maatregelen moeten voorkomen dat er een onnodig beroep op het overheidspotje wordt gedaan. Voor makkelijke geschillen of zaken met een relatief laag financieel belang is het vaak niet nodig om een advocaat in te schakelen. Volgens de staatssecretaris bestaan daarvoor goede alternatieven, zoals mediation en klachten- en geschillencommissies.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.