Home

Achtergrond

Olieprijs omhoog na explosie pijpleiding VS

De prijs van ruwe olie is vandaag scherp gestegen na een explosie in een pijpleiding in het noorden van de Verenigde Staten, waarbij twee mensen omkwamen.

De prijs van een vat ruwe olie schoot kort na de opening van de Europese effectenhandel met ruim 4 dollar omhoog tot boven de 95 dollar. Daarna zakte de prijs terug naar 93,90 dollar, 3,6 procent hoger dan de olieprijs die woensdag moest worden betaald.

De explosie deed zich voor in de staat Minnesota in een pijpleiding van de maatschappij Enbridge. De onderneming levert dagelijks 2,2 miljoen vaten Canadese olie aan de VS. Enbridge zag zich genoodzaakt vier belangrijke pijpleidingen te sluiten. Daardoor daalden de olieleveranties aan de VS met 20 procent.

Het Internationale Energie Agentschap liet donderdag echter weten dat de huidige onderbreking van de leveranties vooralsnog ,,niet substantieel'' is. De organisatie liet weten klaar te staan om noodmaatregelen te treffen mocht de situatie dat vereisen. De woordvoerder van het IEA lichtte niet toe welke maatregelen dat zouden kunnen zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.