Home

Achtergrond

Olieprijs daalt verder na voorspelling IEA

De olieprijs is vandaag verder gedaald, onder meer nadat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) de verwachting voor de vraag naar olie in de rest van 2007 en 2008 naar beneden bijstelde.

De prijs van een vat (159 liter) ruwe lichte olie stond dinsdag, twee uur na de opening van de beurzen in Europa, op 93,87 dollar. Dat is 0,8 procent lager dan maandag.

Het IEA stelde dinsdag te verwachten dat de vraag dit jaar met 570.000 vaten per dag zal dalen. Volgend jaar valt de vraag ook lager uit dan verwacht. Volgens de IEA passen de consumenten zich inmiddels aan aan het verhoogde prijsniveau van olie. Ook de daling van de economische groei in de Verenigde Staten draagt bij aan de afnemende vraag. De olieprijs steeg de afgelopen maanden spectaculair en dreigde vorige week zelfs door te stoten naar de 100 dollar.

De mededeling van het IEA komt aan de vooravond van de bijeenkomst de OPEC, de Organisatie van Olie Exporterende Landen, dat volgend weekend plaatsvindt in Riyad. Verscheidene OPEC-leden hebben al laten weten dat het zeer onwaarschijnlijk is dat er op de bijeenkomst beslissingen zullen worden genomen over een eventuele productieverhoging.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.