Home

Achtergrond

Olieprijs boven de 96 dollar

De olieprijs is donderdag tot boven de 96 dollar per vat gestegen, een nieuw record. Op de oliemarkt bestaan zorgen over de onverwachts afgenomen olievoorraden in de Verenigde Staten in aanloop naar de winter.

Op de termijnmarkt steeg de prijs van een vat lichte Amerikaanse olie (van 159 liter) in de ochtendhandel naar het recordniveau van 96,24 dollar, waarna de prijs terugzakte tot onder de 96 dollar. De prijs van Noordzee-olie bereikte een recordstand van 91,71 dollar.
De olievoorraden in de VS namen vorige week onverwachts af met 3,9 miljoen vaten. Het oliekartel OPEC heeft vanaf 1 november de dagelijkse productie met een half miljoen vaten verhoogd om de markt te bedaren. Toch sorteert dit weinig effect, want veel analisten verwachten dat de olieprijs doorstijgt tot meer dan 100 dollar per vat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.