Home

Achtergrond

Olie nog steeds goedkoper dan wijn

De leider van een van de grootste olie-exporteurs ter wereld, president van Venezuela Hugo Chávez, vindt de olieprijs niet hoog.

Chávez zette gisteren in Caracas uiteen dat olie nog geen 100 dollar per vat kost. Een vat wijn is twintig keer duurder, aldus de president. Olie is dus eigenlijk erg goedkoop. Op welke wijnprijs hij zich baseerde is niet bekend, maar het lijkt op een kwaliteitswijn van ruim 5 euro de fles.

De inhoud van een vat olie, de barrel, is overigens in de negentiende eeuw in de VS ingesteld en was naar verluidt gebaseerd op de inhoud van bepaalde wijnvaten. In een olievat gaat circa 159 liter olie. Met een prijs van 96,70 dollar per vat op dinsdagmorgen zou een liter olie omgerekend in onze munteenheid 38 eurocent kosten.

Chávez heeft het met zijn twintig keer duurder dus over redelijk goede wijn van circa 5,30 euro per fles (0,7 liter), bijvoorbeeld een goede Cote du Rhône. Toch zijn er volgens waarnemers in Europa talrijke wijnen die veel goedkoper zijn en in buurt komen van de huidige olieprijs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.