Home

Achtergrond 1 reactie

Olie en gassen

De antwoorden zijn :
1 ha graan bestemd voor bioethanol levert tussen de 1.500 en 2.000 liter olie equivalent op ;
1 ha koolzaad bestemd voor biodiesel levert tussen de 6.000-7.000 liter olie equivalent op;
1 ha energiemais bestemd voor biogas levert 0 liter olie equivalent op.

De verklaring hiervoor is dat energiemais voor biogas, gas produceert en geen olie. Het gas wordt door een motor omgezet in stroom.
Koolzaad is van zichzelf al oliehoudend is. Uit koolzaad is dus meer olie te produceren of meer in olie om te zetten dan graan.

Mijn bron is Johan Schuitema van Johan Schuitema Handelsonderneming in Mussel. Die heeft veel biogasondernemers als klant (in deze regio zitten veel biogasbedrijven). Voor meer informatie op dit gebied www.ekwadraat.com voor advies en innovatief in duurzame projecten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Naam Vergeten

    Ik was 2 jaar terug op de Agribex in Belgie. Daar stonden ze met informatie over de koolzaadteelt t.b.v.biobrandstof.Raakte daar onder de indruk van de eenvoud om het gebruik ervan in te passen op de landbouwbedrijven.Een eigen pers die het zaad uitperste, de olie opving welke meteen bruikbaar is ,zonder bewerkingen.Slechts een kleine aanpassing op de tractor voor de koude start( de olie is koud te stroperig). De koolzaadkoek die overblijft wordt meteen tot brokjes geperst en is zeer geschikt als veevoer met een goede voederwaarde.Een warme dieselmotor kan op 100% koolzaadolie lopen.De uitlaatgassen hebben de geur van gebakken friet.

Of registreer je om te kunnen reageren.