Home

Achtergrond

'Nu of nooit voor Turkije'

"Het is nu of nooit voor Turkije. De politieke wil om te hervormen is er, maar de regering van premier Erdogan moet het nu laten zien. Als de hervormingen over een jaar nog te weinig voorstellen, willen ze kennelijk niet.''

Dat zegt CDA-europarlementariër Ria Oomen in een reactie op het voortgangsrapport van de Europese Commissie over de hervormingen in Turkije en de onderhandelingen tussen Ankara en Brussel over toetreding tot de EU.

Oomen is rapporteur Turkije voor het Europees Parlement. De Commissie oordeelde vandaag dat Turkije op het juiste spoor zit, maar desondanks duidelijk meer moet doen om te hervormen. Oomen is het daarmee eens en pleit voor een methode om Turkije zo veel mogelijk positief te stimuleren. "Jarenlang hebben we gescholden op Turkije en dat hielp niet. Daarom is een nieuwe positieve toon goed.''

Oomen vraagt meer aandacht voor de sociale samenhang van de Turkse maatschappij. Armoede moet bestreden worden, de rechten voor religieuze minderheden als de Koerden gewaarborgd en er moet meer en beter onderwijs komen voor kinderen. Ook vrouwenrechten verdienen meer aandacht, aldus Oomen.

Turkije heeft als kandidaat-lid van de EU nu al recht op ongeveer 500 miljoen euro aan 'pre-toetredingssteun', maar kan een aanzienlijk deel van dat geld bij gebrek aan goede projecten nog niet besteden. Oomen roept op daar snel iets aan te doen, om Turkije welvarender te kunnen maken.

Ze houdt verder vast aan de eisen van verbeteringen op het gebied van religieuze en mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. En Turkije moet zijn havens openen voor schepen uit Cyprus.

Ankara moet daarnaast "de culturele rechten van de Koerden erkennen'', zegt Oomen. Daarmee haal je volgens haar het draagvlak weg dat de Koerdische Arbeiderspartij PKK onder de Koerdische bevolking in het zuidoosten van het land heeft. De PKK staat op de EU-lijst van terroristische organisaties.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.