Home

Achtergrond

Nog twee verdachten vrij door onbevoegde rechter

De raadkamer van de rechtbank in Den Bosch heeft vandaag de voorlopige hechtenis van nog twee verdachten opgeheven omdat een onbevoegde rechter bij hun rechtszaak was betrokken.

Dat zei een woordvoerster van de rechtbank. Dinsdag besloot de raadkamer al om zes andere verdachten om die reden op vrije voeten te stellen. Daartegen ging het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep. Dat zal ook deze keer gebeuren, laat een woordvoerster van het OM weten. Volgens justitie is het maatschappelijk onverantwoord om mensen die worden verdacht van moord, verkrachting en diefstal met geweld louter vrij te laten wegens een formele fout.

Het gerechtshof in Den Bosch behandelt alle gevallen waartegen het OM hoger beroep heeft aangetekend op 6 november. Justitie heeft nog een stok achter de deur om de verdachten weer snel achter tralies te krijgen. Mocht het Hof het hoger beroep van het OM afwijzen, dan staan de verdachten een dag later op 7 november voor de rechters van de meervoudige kamer. Het OM zal de rechtbank dan verzoeken om iedereen weer direct in hechtenis te nemen.

Vorige week werd bekend dat de rechter anderhalve maand onbenoemd heeft gewerkt voor de rechtbank en bij veertig rechtszaken was betrokken. Uit een overzicht van justitie blijkt dat het voorarrest van in totaal zestien mensen is bepaald in bijzijn van deze rechter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.