Home

Achtergrond 214 x bekeken

Nieuwe verbinding N11 met A12

Een nieuwe noord-zuidverbinding is de oplossing voor knelpunten op de N207 tussen Alphen en Gouda.

Tegelijkertijd raken de overbelaste dorpskernen van Boskoop en Waddinxveen verkeer kwijt, meldt het Algemeen Dagblad.

De nieuwe route begint bij de N11 ter hoogte van de Goudse Schouw, naast Mc Donalds. Vandaar loopt de weg eerst door het boomkwekerijgebied, passeert vervolgens Boskoop en Waddinxveen aan de westkant en sluit tenslotte aan op de A12. Automobilisten moeten nog even geduld hebben, want dit scenario geldt als 'denkrichting' voor de langere termijn.

Dat staat te lezen in het eindrapport 'Corridorstudie N207', opgesteld door onderzoekers van de gemeenten Alphen, Jacobswoude, Boskoop, Rijnwoude, Bodegraven, Waddinxveen en de provincie Zuid-Holland.

Wel voor de korte termijn, de periode tot aan 2012, is het plan de Westelijke Randweg aan te leggen. Aan de zuidkant sluit deze aan op de Zuidelijke Rondweg van Waddinxveen, aan de noordkant eindigt de weg bij de Hoogeveenseweg. Dit is de verbinding tussen Boskoop en Hazerswoude-Dorp.

Met name Waddinxveen profiteert van deze verbinding, omdat het verkeer om de plaats heen kan rijden. In Boskoop blijft de hefbrug een bottleneck. Het is de enige brug in het dorp over de Gouwe. De bouw van een containerterminal bij Alphen, vanwaar schepen richting de Rotterdamse haven varen, zorgt voor meer vaarbewegingen op de Gouwe. De Boskoopse hefbrug zal vaker open moeten, waardoor het verkeer verder vastloopt.

Het doortrekken van de Westelijke Randweg naar de N11 bij Alphen kan dit probleem deels verhelpen. Boskoop zou dan bijvoorbeeld voor de Zijde, de weg die loopt van de Hoogeveenseweg naar de hefbrug, een verbod op vrachtwagens kunnen instellen. Vrachtverkeer wordt zo gedwongen de nieuwe noord-zuidroute te nemen richting Alphen, om vandaar via de N207 de oostzijde van Boskoop te bereiken.

Voor het lokale verkeer is de bouw van een extra brug over de Gouwe aan de noordzijde van Boskoop mogelijk een betere optie. Hierdoor ontstaat een rondweg die aansluit op de nieuwe rotonde in de N207 ter hoogte van de Halve Raak. De Boskoopse hefbrug wordt zo ontzien. Zowel de extra brug over de Gouwe als de aansluiting op de N11 worden op termijn onderzocht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.