Home

Achtergrond 300 x bekeken

'Niet-handelsbelang hindert WTO'

Het inbrengen van niet-handelsbelangen, zoals voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn, in het wereldhandelsoverleg verhinderen dat er een akkoord komt.

Dat heeft oud-landbouwminister Piet Bukman gezegd op een informele landbouwbijeenkomst, dinsdagavond in Brussel. "Het op tafel leggen van de non trade concerns is de beste weg naar een mislukking. Houd de tafel schoon." Bukman vindt verdere liberalisering van de wereldhandel noodzakelijk.

De opvattingen van Bukman gaan lijnrecht in tegen die van de Tweede Kamerfractie van zijn eigen partij, het CDA, en van landbouworganisatie LTO. Die willen binnen het WTO-overleg juist meer aandacht voor de niet-handelsbelangen. Landbouwminister Gerda Verburg heeft gezegd zich in te zetten om genoemde belangen op de WTO-agenda te krijgen.

LTO, het CDA en ook de meeste andere fracties in de Kamer vrezen dat Europese boeren bij verdergaande liberalisering worden weggeconcurreerd door boeren uit derde landen die tegen een lagere kostprijs kunnen produceren. Het stellen van kwaliteitseisen zouden de enige manier zijn om producten uit die landen tegen te houden.

De opmerkingen van Bukman ontmoetten de nodige kritiek. Herman Versteijlen, topambtenaar op het departement van landbouwcommissaris Fischer Boel, zei dat de consument eisen moet kunnen stellen aan de totstandkoming van voedsel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.