Home

Achtergrond 225 x bekeken 8 reacties

Niet besteed landbouwgeld toch naar Galileo

De EU-lidstaten en het Europese Parlement hebben een akkoord over de financiering van Galileo, het miljardenproject voor dertig Europese satellieten in de ruimte. Het grootste deel komt toch uit EU-landbouwbudget.

Voor de volledige financiering van Galileo werd de afgelopen maanden nog gezocht naar 2,7 miljard euro. De Europese Commissie wilde 2,4
miljard euro niet besteed landbouwgeld naar het ruimtevaartprogramma doorschuiven, maar Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland waren daar op tegen. Zij wilden dat het geld terugvloeide naar de lidstaten.

Na een marathonvergadering van EU-ministers, EU-commissarissen en Europarlementariërs is vrjdagavond laat besloten dat 1,6 miljard uit het landbouwbudget komt. En 1,1 miljard euro wordt gehaald uit de begroting voor onderzoek en ontwikkeling. Nederland is blij met dit compromis, zei staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) na afloop.

Mocht Galileo in de toekomst duurder uitvallen dan nu begroot, dan moeten de tekorten ook worden aangevuld uit het EU-budget voor onderzoek en ontwikkeling. Ook dat is vrijdag afgesproken.

Het kabinet loopt uiteindelijk wel een meevaller van ongeveer 80 miljoen euro mis. Gelden die niet nodig bleken voor landbouwuitgaven kan Nederland niet in de schatkist houden, maar gaan nu naar Galileo.

Galileo moet met dertig satellieten in de ruimte de Europese verbeterde versie van het Amerikaanse gps-systeem voor positiebepaling op aarde worden. Het project is in totaal begroot op 3,4 miljard euro. Eén satelliet hangt al in de ruimte, maar het project zal niet voor 2013 volledig zijn gerealiseerd. Ooit was het de bedoeling dat het per 2008 al operationeel zou zijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Nutteloos Project

 • no-profile-image

  Arend

  Galileo de tegenhanger van het amerikaanse GPS.Zou het?Nog meer satelliten die de boeren gaan controleren,we mogen/moeten het zelf betalen ook nog.Big Brothers watching you.

 • no-profile-image

  luie

  Toch leuk, kunnen we tochtige koeien opsporen in de weide ;-)

 • no-profile-image

  José

  Daarom maken ze het boeren zo moeilijk om landbouwgeld te krijgen

 • no-profile-image

  luie

  Toch leuk, kunnen we tochtige koeien opsporen in de weide ;-)

 • no-profile-image

  henk

  de boeren korten ,het geld gaat naar prestige objecten van de eu

 • no-profile-image

  luie

  Toch leuk, kunnen we tochtige koeien opsporen in de weide ;-)

 • no-profile-image

  Jos

  Het is nu wel duidelijk,als er geld over is gaat het naar dit soort projecten terwijl de boeren overgecontroleerd worden,en dat alles om maar te snoeien in subsidies ten koste van landbouw

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.