Home

Achtergrond 567 x bekeken

Nederlanders bouwen aan grootste kas van Australië

Het bedrijf Van der Hoeven greenhousebuilders uit ’s-Gravenzande bouwt de grootste kas van Australië.

De trostomatenkas in Two Wells in Zuidoost-Australië beslaat 8,2 hectare, is 6 meter hoog en verrijst in één bouwfase.

Het kassenproject wordt gefinancierd door verschillende grote investeerders, verenigd in d'Vine Ripe. Bij gunstige productievoorwaarden verwacht d'Vine Ripe jaarlijks zo’n 5.000 ton trostomaten te produceren. In totaal teelt d'Vine Ripe drie variëteiten, waarvan er een nog niet eerder is geteeld in Australië.

De tomaten worden jaarrond geteeld voor de binnenlandse markt en de export. Richard van Dijk van Van der Hoeven: "Van oudsher wordt in Australië niet veel groente in supermarkten verkocht, maar de markt groeit snel. De retail eist grote volumes en leveringszekerheid, waardoor de vraag naar omvangrijke kassen toeneemt."

Het Westlandse Van der Hoeven heeft een grote naam in de wereld van kassenbouwers. Van Dijk: "We hebben in zestig landen kassen neergezet. Wereldwijd doen Nederlandse bedrijven goede zaken, omdat we technologisch gezien koplopers zijn. Dit komt vooral door de innovativiteit van onze kwekers."

Van der Hoeven is een van de weinige bedrijven die zogenaamde turn key-projecten opzet. Daarbij wordt alles verzorgd: niet alleen de kassen, maar ook bijvoorbeeld de klimaatregeling. Van Dijk noemt het Australische project bijzonder.

"Het is echt aan de rand van de woestijn. We gebruiken een speciaal koelingssysteem wat neerkomt op koeling door verdamping. Daarnaast zetten we automatische verpakkingslijnen op en systemen voor het hergebruik van water en het opwekken van stroom door WKK." De kas gaat 29 november open.

Of registreer je om te kunnen reageren.