Home

Achtergrond 167 x bekeken

'Nederland hanteert slopershamer te snel'

Nederland laat oudere gebouwen te vaak en te snel slopen, zodat ze plaats kunnen maken voor nieuwbouw.

Dat leidt niet alleen tot verlies van cultureel erfgoed, maar belast ook het milieu onnodig. Tot die conclusie komt de Portugese Ana Pereira Roders in haar proefschrift 'Re-architecture, lifespan rehabilitation of built heritage', waarop ze morgen promoveert aan de Technische Universiteit in Eindhoven.

Zij roept in haar ruim zevenhonderd pagina's tellende dissertatie architecten en projectontwikkelaars op oude gebouwen te renoveren of er een andere bestemming aan te geven in plaats van ze af te breken. Zij prijst de beleidsmakers en bouwmeesters de situatie in Italië aan, waar gebouwen ouder dan 50 jaar automatisch als cultureel erfgoed wordt bestempeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.