Home

Achtergrond 224 x bekeken

'Nanotechnologie belooft weelde aan mogelijkheden'

Gezonde voeding, zuiver water en een schone leefomgeving zijn slechts enkele van de mogelijkheden van nanotechnologie.

Dat stelt hoogleraar Cees van Rijn vandaag in zijn aanvaardingsrede aan de Wageningen Universiteit. Van Rijn vergelijkt de weg van nanotechnologie met die naar het beloofde land: het land van melk en honing. Over een jaar of 10 is de toepassing nanotechnologie gemeengoed.

Omdat het werkgebied zich afspeelt op de schaal tussen een duizendste en miljoenste van een millimeter biedt nanotechnologie een keur aan mogelijkheden. Van Rijn verwacht bijvoorbeeld dat de smaak van producten subtiel veranderd kunnen worden. "Je kunt nieuwe combinaties van ‘bolletjes’ eiwitten, vetten, lucht en water maken die andere zintuiglijke prikkels veroorzaken."

Er zijn ook mogelijkheden voeding gezonder of functioneler te maken. Van Rijn: "Op dit moment gaat een groot deel van de probiotica nog eenvoudigweg dood als het op weg is naar de maag. Met nanotechnologie kun je ze in een soort beschermend jasje steken. Sonja Bakker anno 2020 belooft u niet alleen een slank voorkomen, maar ook een langer leven."

Van Rijns leeropdracht omhelst tevens zuiver water. "De wereldconsumptie van water verdubbelt elke 20 jaar. Met nanotechnologie kun je afvalwater zuiveren, maar ook de kwaliteit voortdurend monitoren door gebruik te maken van een nieuw type membraan, een ander omhulsel."

Of registreer je om te kunnen reageren.