Home

Achtergrond 154 x bekeken

NBvB-voorzitter: boetes NMa fors

NBvB-voorzitter Jan van Leeuwen noemt de boetes die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft opgelegd aan zeven boomkwekerijen wegens prijsafspraken 'forse bedragen'.

"Ook voor kwekers die meer dan een miljoen omzet draaien per jaar is een boete van een paar ton veel geld."

Wat betreft het effect van de boetes op het imago van de boomkwekerijsector zegt Van Leeuwen dat het nooit positief is, maar dat het ook niet moet worden overdreven. "Wat gedaan is, mag niet, hoewel ik niet kan beoordelen of het wel of geen kwade opzet was. Het is verder een gesloten hoofdstuk."

Ook de kwestie van de boekjes met indicatieve kostprijzen, die tot 2003 door de NBvB werden uitgegeven, is wat de NBvB-voorzitter betreft een gesloten zaak. De suggestie dat het daarbij ging om prijsbepalingen vindt Van Leeuwen niet juist.

"De bedragen in de boekjes werden veelal afgeleid van kostprijsberekeningen van het LEI en deze instantie is zelfs nog enige tijd als adviseur betrokken geweest. Het ging om een hulpmiddel voor kwekers, niet om prijsafspraken. Kwekers dienen uiteraard zelf de prijs van hun producten te bepalen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.