Home

Achtergrond

Minimieme radioactieve besmetting in Petten

Bij onderhoudswerkzaamheden in de kernreactor in Petten is op 14 november een zeer geringe hoeveelheid radioactief materiaal vrijgekomen.

Op dat moment waren twee medewerkers in de reactorhal aanwezig. Een van hen is licht besmet geraakt. Volgens een woordvoerster van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) vandaag gaat het om een verwaarloosbaar kleine besmetting waarvan de stralingsdosis "nog minder is dan bij het maken van een foto bij de tandarts''.

Half november maakte NRG bekend dat in 2006 twee medewerkers besmet raakten met een radioactieve stof. Dat gebeurde tijdens werkzaamheden met een zuurkast in het radiologisch laboratorium. De gevolgen voor de medewerkers bleken beperkt. NRG heeft zich voorgenomen elk incident in en om de reactor voortaan te melden, hoe klein ook.

De besmetting van 14 november gebeurde tijdens onderhoud aan een experiment in de onderzoeksreactor. Toen het experiment onder druk werd gezet, kwamen stofdeeltjes vrij. Volgens NRG is er geen materiaal buiten de hal terechtgekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.