Home

Achtergrond 152 x bekeken

Minder criminaliteit, meer aanhoudingen

De criminaliteit is vorig jaar opnieuw gedaald, terwijl het aantal aanhoudingen van verdachten juist is toegenomen. Dat blijkt uit de Landelijke criminaliteitskaart 2006, opgesteld door de Dienst Nationale Recherche Informatie (DNRI).

De geregistreerde criminaliteit is met 7 procent afgenomen ten opzichte van 2005. Sinds 2002 is een daling van 18 procent te zien. Het aantal aangehouden verdachten is toegenomen. Vooral minderjarigen, jongvolwassenen en mensen die voor het eerst met de politie in aanraking kwamen, zijn vaker als verdachte bestempeld dan voorheen. Ook werden in 2006 meer vrouwen aangehouden. De DNRI denkt dat mede hierdoor het gemiddelde recidive, de herhaling van een misdrijf, is verminderd.
Het aantal vermogensmisdrijven is fors gedaald. Daarnaast is het opvallend dat het aantal geweldsdelicten tegen personen na jarenlange toename lijkt te stabiliseren. Het aantal seksuele geweldsdelicten daalde met 18 procent.
In de grote gemeenten zijn relatief gezien nog steeds meer misdrijven geregistreerd dan in de kleinere gemeenten, maar het verschil is de afgelopen jaren wel kleiner geworden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.