Home

Achtergrond 1 reactie

Minder arbeid maar meer arbeidsvreugde

De eerste beperkende factor die meteen opkomt is ARBEID. Omdat we natuurlijk niet willen krimpen met het bedrijf, moet ik meer werkzaamheden verrichten in dezelfde uren (70 uur per week is al een mooi aantal). Dat betekent automatiseren en/of meer werk uitbesteden aan derden .
En natuurlijk niet te vergeten: de arbeidsvreugde moet wel blijven. Dus moet ik wat werk vergemakkelijken en minder zwaar maken.

Mijn plan is dus om de melkstal, die toch al 25 jaar oud is, te renoveren van 2x6 visgraat, tot een 2x9 50 graden-melkstal. Dit past in de huidige melkstal. Daar kun je makkelijk alleen in melken. Het verkort de melktijd met ongeveer een uur per keer, dus dat levert ongeveer 2 uur per dag op. Dan ook een opdrijfhek erin zodat ik alle aandacht aan het melken kan besteden. Omdat we meteen alle onderdelen in tanklokaal en melkstal vernieuwen en up to date maken zijn we daar weer jaren vanaf. Dit alleskost ongeveer €60.000.

kalveren verzorgen als dat uitkomt

Dan maken we in een stuk van de machine berging 2 grote strohokken voor de kleinste kalveren (tot ongeveer 3 maanden oud) met een drinkautomaat. Ik kan dan de controle van de kalveren op een tijdstip van de dag doen dat me uitkomt. Het uitmesten van die hokken kan dan met de shovel of voorlader. Dat scheelt veel handwerk en tijd. Kosten: materiaal hokken €1.000, melkdrinkautomaat €5.000.

Omdat het handmatig instrooien van de boxen ook veel tijd en energie kost (maar wel een belangrijk onderdeel is van diergezondheid , koecomfort en hygiene) kopen we een zelfrijdende zaagselstrooimachine inclusief roosterschuif. Kosten: €10.000.

Meer met koeien bezig, minder met machines

We gaan ook niet meer investeren in nieuwe machines voor het landwerk de komende jaren. In de drukke tijd besteden we dan bijvoorbeeld het mestrijden uit aan de loonwerker, net als het grasmaaien en –harken. Heb ik daar wel de tijd voor, dan kan ik het nog zelf doen met de machines die toch al grotendeels afgeschreven zijn.

Omdat een koeienboer zijn aandacht moet hebben bij de koeien en jongvee (want dat is in principe zijn kostwinning), melken, voeren, verzorging, opfok, fokkerij, diergezondheid, en administratie blijf ik deze taken zelf doen. De overige (met name het landwerk) besteed ik indien nodig uit.

De redelijk geringe kosten van deze nodige renovatie en arbeidverlichting/- verkorting kan volgens mij makkelijk uit. Met name doordat er wel financieringsruimte is.

Stel dat ik alsnog met wat werkzaamheden in de knoop kom, dan kan ik bijvoorbeeld via de Bedrijfshulp voor wat uren hulp inschakelen á ongeveer 30 euro per uur. Dan denk ik het eerst aan werkzaamheden als klauwbekappen en koeienscheren . Maar ook om tijd vrij te maken voor gewoon een dagje weg.

Eén reactie

 • no-profile-image

  anoniem

  Hoi Ellen,
  Volgens mij hebben jullie al een volledig gerenoveerde melkstal van 2x14 50 graden. Dus is jouw verhaal niet helemaal juist.
  Deze melkstal is volgens mijn bronnen ongeveer nu 4 jaar oud.
  Dus wel een eerlijk verhaal op stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.