Home

Achtergrond

Merial brengt vaccin tegen circovirus op de markt

Diergeneesmiddelenfabrikant Merial brengt een vaccin tegen het Porcine Circovirus type 2 (PCV2) op de markt.

Het PCV2 virus wordt gezien als een belangrijke veroorzaker van de wegkwijnziekte, ofwel het Postweaning Multisystemic Wasting Syndrome (PMWS) een ziekte die flinke uitval onder de biggen kan veroorzaken.

Merial is het eerste diergeneesmiddelenbedrijf dat een vaccin beschikbaar heeft tegen de wegkwijnziekte. Het vaccin wordt intramusculair toegediend aan zeugen en gelten. De biggen worden via opname van de biest beschermd tegen de gevolgen van een infectie met PCV2. Door de opname van antistoffen via de biest zijn de biggen ook op latere leeftijd immuun tegen PCV2.

Het nieuwe vaccin is de afgelopen jaren uitgebreid getest. Het vaccin was vanwege problemen met wegkwijnziekte al eerder beschikbaar in Frankrijk, Duitsland, Denemarken Engeland en Canada. De resultaten in die landen zijn tot nu toe goed. De uitval van biggen daalt en de tomen worden homogener. Ook is er minder virusuitscheiding gevonden en komen andere ziekteproblemen die aan circovirus worden toegeschreven minder voor.

Het PCV2 virus staat bekend als veroorzaker van het PMWS-syndroom dat voor het eerst in 1991 werd vastgesteld in Canada. De ziekte kwam voor het eerst in 1999 in Nederland voor. De ziekte veroorzaakt koorts, vergroting van de lymfeklieren, longontsteking, aantasting van de lever en hoge uitvalspercentages tot wel tien procent onder de biggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.