Home

Achtergrond 180 x bekeken

Melkquotumprijs in Denemarken naar dieptepunt

Het prijsniveau van de melkquota in Denemarken ligt op het laagste punt in vijf jaar.

Bij de zojuist afgewikkelde novemberronde van de quotumbeurs werd een evenwichtsprijs bereikt van krap 37,6 cent per kilo. Dat is ruim 24 cent minder dan bij de beursronde van augustus. Toen schoot de quotumprijs onverwacht de hoogte in. Nu is dat omgekeerd.

Gevraagd werd slechts 35 miljoen kilo terwijl 104 miljoen kilo in de aanbieding was gedaan door 735 melkveehouders. Veel vragers stelden zich met hun inschrijfprijs bovendien zeer terughoudend op. Van de beschikbare 35 miljoen kilo ging daarom maar 23 miljoen kilo in andere handen over. Van de 375 vragers kochten er 275 gemiddeld 82.500 kilo per persoon.

Slechts 120 ondernemers raakten hun volume kwijt. Gemiddeld was het verkochte volume daarom maar krap 192.000 kilo. Eén van de oorzaken van de trage handel is dat er nu geen sprake is van een dreigende quotumoverschrijding en dat de EU de quotumruimte flink extra wil verruimen.

Of registreer je om te kunnen reageren.