Home

Achtergrond 16 reacties

Meer landbouwgeld afgeroomd

De komende jaren moet meer geld dat nu nog wordt besteed aan directe inkomenssteun voor boeren, worden overgeheveld naar plattelandsontwikkeling.

Het verplichte percentage dat wordt afgeroomd (modulatie) moet van 5 procent nu naar 13 procent in 2013. Dat is een van de maatregelen die landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel heeft voorgesteld voor de herziening van het landbouwbeleid (health check).

Fischer Boel wil het modulatiepercentage tussen 2010 en 2013 jaarlijks met 2 procent verhogen. Het geld moet onder meer gaan naar nieuwe uitdagingen waarvoor de EU zich gesteld ziet. Fischer Boel noemde er vijf: risicomanagement, klimaatverandering, beter waterbeheer, ontwikkeling bio-energie en behoud van biodiversiteit.

"Modulatie betekent niet dat we geld afpakken van de landbouw, maar dat we het gaan herverdelen", zei de landbouwcommissaris in een toelichting op haar plannen. Hoe die herverdeling eruit gaat zien is nog onderwerp van discussie.

Bekijk het opinie stuk van Mariann Fischer Boel uit het Agrarisch Dagblad van dinsdag 20 november

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Annemiek Canjels

  Kijk, een berg aan begrijpelijk boze reacties. Maar beste boeren, u weet best dat dat niet helpt, neemt u liever het initiatief in handen. Tijden veranderen. Het plattelandsprogramma bevat een grote categorie maatregelen die bedoeld is om specifiek boeren op allerlei gebied te helpen om hun concurrentiepositie te versterken en om de bedrijfstak te innoveren. Als u slim bent, helpt u LTO om hiervoor fantastische plannen op te stellen, die u natuurlijk zelf gaat uitvoeren.

 • no-profile-image

  willem

  het geld gaat naar het ruimtevaartproject gallileo,is vorige week besloten

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Als het herverdelen is en niet afpakken, dan zullen de grote natuurorganisaties wel tot de huidige groep behoren, want ik ben er zeker van dat daar een deel van onze centen heen gaan. Juist naar die mannen die vaak niet open staan voor de landbouw en zelfs op het geweldige idee komen om landbouwgrond onder water te laten lopen.
  Ook hier is "weer" actie gevraagd van LTO en beter nu dan in een later stadium.

 • no-profile-image

  ton

  Beste Annemiek, an sich klopt je opmerking wel dat de tijden veranderen. Wel denk ik dat de sector er weinig behoeft aan heeft zich eerst door de overheid op achterstand te laten zetten door allerlei (natuur)ontwikkelingen, en vervolgens energie en geld te steken in het beperken van de nadelen hiervan.
  Vrij vertaald; ik voel me niet prettig bij de gedachte te moeten knokken om de gestolen sigaren uit eigen doos gedeeltelijk terug te krijgen, en vervolgens ook nog dank je wel te moeten zeggen.

 • no-profile-image

  rene

  europa en lto laat me niet lachen
  eerst de melksubsidie in toeslagen verwerken met een berg aan nieuwe regeltjes en nu al weer afschaffen... dit getuigd van onbehoorlijk bestuur..
  als er een te kort aan melk is en de prijs loopt op mogen we gaan melken zoveel we willen en het liefst voor niks
  want ojee de kosten voor consument loopt op
  het beleid moet er opgericht zijn dat melkveehouders een inkomen verdienen op basis van kostprijsberekening wat ook nog een beetje sociaal is

 • no-profile-image

  Joris

  Ze de boeren helemaal in de hoek waar ze hen willen hebben .Eerst krijgen we een prijsverlaging ,daarnaast krijgen we dan een toeslag erop ,daarna noemen ze het subsidie,en nu willen ze het gaan afbouwen of laten verdwijnen...het slaat allemaal nergens op ...al het geld gaat op aan ...juist ambtenaren die dit allemaal regelen....laat maar eens een hongersnood komen ,dan zullen wij als boeren de prijzen weer bepalen.

 • no-profile-image

  Kamp

  herverdeling is een gevaarlijk spelletje, wanneer er meer word geinvesteerd in waterbeheer, houd het dan in dat de waterschapslasten lager worden.
  lood om oud ijzer lijkt mij.
  verder investeren in de vergisters houd in nog meer mais tekort dus duurder, dan wordt er voor een reguliere boer van beide kanten gesnoept?
  de een zijn dood is de ander zijn ....

 • no-profile-image

  joop

  het wordt tijd voor een hongerwinter.. nu laten ze ons stikken, dan laten wij hen stikken! en je zult merken hoe snel alles verandert!

 • no-profile-image

  willem

  het geld gaat naar het ruimtevaartproject gallileo,is vorige week besloten

 • no-profile-image

  willem

  het geld gaat naar het naar het ruimtevaartproject gallileo,dat is vorige week besloten

 • no-profile-image

  Arend

  Laat ons die europese ambtenaren 12% korten op hun inkomen en dit geld besteden aan de slachtoffers van de tyfoon van Bangladesh.Ik denk dat ze daar momenteel wel wat plattelandsontwikkeling kunnen gebruiken.

 • no-profile-image

  Rob

  Ja nog meer af gaan romen, dat is de beste oplossing voor plattelands ontwikkeling. Nu wordt er al vijf procent afgeroomd, en waar gaat dat geld naar toe. Naar pop gelden etc. etc. nou dat is de oplossing want wie gebruikt die gelden? Juist overheids instanties als gemeente, waterschappen en nog meer van dat soort dingen. Daar is de agrarische wereld niet echt bij gebaat. Er is nu al moeite om agrarische bedrijven te stimuleren mee te doen aan plattelands ontwikkeling, daardoor is er geld genoeg voor allerlei projecten maar het gaat niet op omdat er geen boeren zijn die in projecten mee doen dus gaat het geld rechtstreeks door naar overheden die er hun begrotings tekorten mee opvullen. Dus mensen stort u zich massaal op plattelands ontwikkeling dan hebben wij dat koekje van eigen deeg in ieder geval voor een deel terug.

 • no-profile-image

  Yvonne

  Dat geld wordt dan weer besteed aan nieuwe en uitbreiding van natuurgebieden en waterlopen. Die ons dan weer in onze bedrijfsontwikkeling kunnen dwarsbomen.

 • no-profile-image

  Leen de Jong

  Er wordt met deze maatregel geld gestolen van de boeren, dat het niet onttrokken wordt aan de landbouw is een farce. Zo kunnen de logen en ogen en andere adviseurs weer hun spelletje versder spelen met boeren geld

 • no-profile-image

  Arend

  Dat geld is inkomstentoeslag ter compensatie vanwege prijsverlagingen van diverse produkten.Komt alleen de betreffende telers en producenten toe en niemand anders.Is europees zo geregeld dat we er recht op hebben,en dat ze deze gelden nu voor wat anders willen aanwenden is gewoon diefstal.niet meer en niet minder.

 • no-profile-image

  ton

  Ben het volledig eens met onderstaande schrijvers; de Europees verplichtte natuurcompensatie en vernatting van gebieden voor de alsmaar toenemende verharding en bebouwing wordt toegepast over de rug van de agrarische sector. De landbouwer krijgt te maken met vernatting en verruiging van het agrarisch gebied. Hierdoor ontstaat inkomstenderving en vermogensverlies voor de landbouw. Ter compensatie voor verloren landbouwgrond loopt men nu zelfs weer met de gedachte nieuwe gebieden droog te leggen wat miljarden aan belastinggeld kost. De overheid zal dan als verkopende of verpachtende partij de lachende derde zijn. Onder de vlag van plattelandsontwikkeling is het plaatje mooi rond; de centjes welke voor de landbouw bestemd waren ter compensatie worden ingezet om vervuilende en natuur vernietigende activiteiten van anderen te compenseren. De overheid vult straks haar ruif met voor de boer bestemde compensatiegelden. En uit deze ruif eten alle gesubsidieerde natuur en milieuclubs lekker mee.
  En de boer? Hij betaalt waterschapslasten voor ecologisch maaibeheer, oftewel geen onderhoud, waardoor zijn gronden vernatten. Dit noem ik stelen onder het mom van belastingheffing.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.