Home

Achtergrond

Meer bier gemaakt, maar minder gedronken

Nederlandse brouwerijen maken steeds meer bier maar de gemiddelde Nederlander drinkt er steeds minder van.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die vandaag zijn gepubliceerd. Tweederde van het in Nederland gemaakte bier verdween vorig jaar naar het buitenland, de helft daarvan naar de Verenigde Staten.

In 2006 produceerden de brouwerijen een recordplas van 2,6 miljard liter gerstenat, een toename van 20 procent in tien jaar. De consumptie per Nederlander (boven de 16 jaar) nam in diezelfde periode af van ongeveer 105 naar 95 liter.

Ondanks de afnemende trek, is bier nog steeds de meest geconsumeerde alcoholhoudende drank. Vorig jaar dronk de gemiddelde Nederlander boven de 16 26,7 liter wijn en 1,6 liter gedestilleerd.

Volgens de cijfers van het CBS verdubbelde de import van bier de afgelopen tien jaar naar 400 miljoen liter in 2006. De helft kwam uit België, eenderde uit Duitsland.

De uitvoer van Nederlands bier, 1,8 miljard liter groot, nam in tien jaar tijd met de helft toe. Nederland was vorig jaar na Duitsland de grootste exporteur van Europa. Behalve in de VS doet de vaderlandse drank het goed in Groot-Brittannië, Frankrijk en ook België.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.