Home

Achtergrond

Meer agenten gewond bij rellen Parijs

Bij de rellen in de Parijse voorstad Villiers-le-Bel maandagavond en -nacht zijn 82 agenten gewond geraakt, van wie vier ernstig.

Dat blijkt uit de jongste cijfers die de politie dinsdag bekend heeft gemaakt. Eerder was sprake van 64 gewonde agenten.

Volgens de politie zijn de rellen ernstiger dan die van 2005. Zo schoten relschoppers met jachtgeweren met grove hagel op de oproerpolitie. Een aantal van hen heeft schotwonden. "Enkele agenten werden in hun gezicht getroffen en bij sommigen gingen de kogeltjes rakelings langs hun ogen'', aldus minister Michèle Alliot-Marie van Binnenlandse Zaken.

De rellen begonnen gisteravond en duurden tot diep in de nacht. Ook een school, een rijschool en een schoonheidssalon en twee andere gebouwen gingen in vlammen op. De politie gebruikte traangas en rubberkogels om de raddraaiers uiteen te slaan. Zes personen zijn gearresteerd. Journalisten die de rellen wilden filmen en ook brandweerwagens werden aangevallen door de allochtone jongeren. Zondagavond en -nacht raakten bij rellen ook al veertig agenten gewond.

Het oproer volgt op de dood van twee jongens van vijftien en zestien jaar van Noord-Afrikaanse origine. Zij botsten zondag in Villiers-le-Bel met een gestolen brommer bij een kruispunt op een politiewagen en kwamen daarbij om het leven. Volgens geruchten werden ze achterna gezeten door de agenten, maar de politie zegt dat het een gewoon ongeluk was.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.