Home

Achtergrond

Maximumsnelheid caravan gaat omhoog

De maximumsnelheid van auto's met caravan en aanhangwagens tot 3,5 ton gaat omhoog van 80 naar 90 kilometer per uur.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) schrijft dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Dat heeft een woordvoerster van zijn ministerie bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Wanneer de verandering ingaat is nog niet duidelijk. Eerst moet het systeem om bekeuringen automatisch af te handelen, worden aangepast. Dat kan een paar jaar duren.

Aanleiding voor het verhogen van de maximumsnelheid zijn onder meer de ergernissen van vrachtwagenchauffeurs die vaak lange tijd achter een auto met caravan of aanhangwagen moeten rijden, terwijl zij sneller mogen. Ook automobilisten met caravans voelen zich vaak opgejaagd wanneer een vrachtwagen lange tijd achter hen rijdt.

De ANWB pleit al lang voor een verhoging van de maximumsnelheid. In aanloop naar de aanpassing van de snelheid, gaat de organisatie voorlichting verzorgen aan automobilisten over veilig rijden met caravan of aanhangwagen.

In augustus voerde de BOVAG nog actie voor de verhoging van de maximumsnelheid. Duizenden caravan- en aanhangerbezitters werden toen opgeroepen om ansichtkaarten naar de verkeersminister te sturen met een oproep de maximumsnelheid te verhogen.

Nederland telt in totaal ongeveer 470.000 caravans en is daarmee een van de landen met de hoogste caravandichtheid in Europa. In ons land worden jaarlijks ongeveer 17.000 nieuwe caravans aangeschaft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.