Home

Achtergrond 157 x bekeken

Massale protesten Venezuela tegen Chávez

Venezolaanse veiligheidstroepen zijn gisteren slaags geraakt met tienduizenden demonstranten in Caracas.

Studenten leidden de protesten tegen president Hugo Chávez. Hij wil de grondwet wijzigen om zich oneindig verkiesbaar te kunnen stellen, aldus CNN.

"Chávez wil zijn hele leven aan de macht blijven, maar dat is niet democratisch'', aldus een van de demonstranten. Traangas, rubberen kogels en waterkannonen werden ingezet om de massa uiteen te drijven. De demonstranten liepen door de straten van de hoofdstad richting de Nationale Kies Raad, terwijl ze "vrijheid, vrijheid'' scandeerden.

Het parlement, dat geen oppositieleden kent, is vandaag van plan een serie constitutionele veranderingen door te voeren. Venezolanen moeten de voorstellen in december goedkeuren via een referendum.

Onder de voorstellen vallen het verlengen van de presidentiële termijn van zes naar zeven jaar en het plaatsen van de centrale bank onder controle van de overheid. Ook mogen de autoriteiten arrestanten vastzetten zonder tussenkomst van een rechter tijdens de noodtoestand.

Chávez' populariteit en enkele geliefde maatregelen zoals het verkorten van de werkdag, zullen waarschijnlijk voor een eenvoudige winst zorgen, aldus analisten. De president is zeer populair onder de arme bevolking, onder meer doordat hij olie-inkomsten uitgeeft aan scholen, klinieken en voedselsubsidies.

Oppositiepartijen, mensenrechtenorganisaties en afgevaardigden van de katholieke kerk vrezen dat de burgervrijheden ernstig onder druk komen te staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.