Home

Achtergrond

Marokko exporteert ‘officieel’ ook te veel tomaten

De Spaanse telersorganisatie Coag merkt op dat Marokko ongestraft meer tomaten naar de EU exporteert dan het overeengekomen contingent.

Dat meldt Periódico Agricola. Coag refereert aan cijfers van Directoraat-generaal Belastingen en douane-unie van de EU. Daaruit blijkt dat Marokko tussen oktober 2006 en mei van dit jaar 16.259 ton meer tomaten naar de EU exporteerde dan het ‘preferentie’-contingent van 235.330 ton (233.000 plus een tolerantie van 1 procent).

Secretaris Andrés Góngora van Coag-Almería vindt het onbegrijpelijk dat de EU de import uit derde landen zo slecht controleert en dat de onderhandelingen over vernieuwing van het accoord met Marokko, achter gesloten deuren, gewoon doorgaan.

De organisatie heeft een brief geschreven naar de Spaanse regering en de EU waarin ze de naleving van het lopende douane-accoord eist. Volgens Coag waren het vooral de tomaten uit Marokko die de markt afgelopen seizoen verstoorden. In april, met een maximum contingent van 30.400 ton, kwamen bijvoorbeeld alleen al in Frankrijk 32.000 ton uit Marokko aan land. Coag ziet een direct verband tussen de flinke Marokkaanse overschreidingen en de slechte tomatenprijzen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.