Home

Achtergrond

Malaise bij agrarische loonbedrijven

Terwijl de grondverzetbedrijven het werk nauwelijks aankunnen, blijft de economische positie van agrarische loonbedrijven constant verslechteren. Dat blijkt uit een bedrijfsvergelijkend onderzoek van koepelorganisatie Cumela.

Cumela berekende op grond van cijfers die 113 bedrijven aanleverden dat vorig jaar de toegevoegde waarde van de totale loonwerkbranche met 5 procent steeg. ”De kar wordt echter vrijwel volledig getrokken door niet-agrarische loonwerkersbedrijven”, meldt bedrijfseconomisch medewerker Henk de Jong.

Agrarische loonwerkers, vaak nog kleinschalige familie-ondernemingen, hebben sinds de recessie in 2001 weinig progressie gemaakt, stelt De Jong. ”Het is een historische trend dat agrarische loonwerkbedrijven steeds meer moeite hebben het hoofd boven water te houden. Sinds 2001 zien we een constant daling van het resultaat. Niet-agrarische loonwerkers boeken juist betere cijfers. Het verschil groeit weer”.

Of registreer je om te kunnen reageren.